Snart blomstrer sommeren igjen på Koster

Snart blomstrer sommeren igjen på Koster

Det er knapt et menneske å se når Koster-beboer Helena von Bothmer gjør grovarbeidet før turistsesongen starter. Men snart forvandles øyperlen til et sommerparadis.

– Det er som et skuespill. Vi trener på vinteren, før det er et stort show hele sommeren. Slik tror jeg alle som bor her og jobber med turisme, har det. Det finnes noe herlig med en slik forventning.

Vi møter Helena på hennes «trädgård» på den sørligste av de to Koster-øyene. Her bor hun sammen med ektemann, en hund, noen høns og noen sauer. Stillhet preger øysamfunnet midtveis i mars. Men vent et par måneder – da er situasjonen snudd på hodet. Sommer på Koster er et fantastisk skue.

Det er ikke mye som minner om sommer på Koster foreløpig. Men vent bare - om få måneder er idyllen på plass.
Det er ikke mye som minner om sommer på Koster foreløpig. Men vent bare – om få måneder er idyllen på plass.

Fra 300 til 5.000 på sommeren

I vinterhalvåret er det stort sett bare de drøyt 300 innbyggerne man kan se, og så vidt høre. Om sommeren får beboerne besøk av rundt 5.000 feriegjester.

Noen eier sine egne hus, andre leier hytter eller bor på hotell. For sommer på Koster er noe mange vil oppleve.

– Om sommeren er det bare å nyte det som er her. Jeg liker å møte alle som kommer hit. Det gir inspirasjon. Vi er så få her til vanlig, men om sommeren blir det et urbant miljø, sier von Bothmer.

Helena von Bothmer driver Kosters Trädgårdar på Syd-Koster.
Helena von Bothmer driver Kosters Trädgårdar på Syd-Koster.

Fra by til stillhet

Helena von Bothmer har bodd på Koster i nærmere 25 år. Hun og mannen hadde frem til da bodd i Stockholm. Men bylivet var ikke noe for dem. Da muligheten for å kjøpe en eiendom på øya dukket opp, slo de til. Nå lever de av alle turistene som besøker Koster når det er vår, sol og sommer.

I drivhus og hage dyrker de grønnsaker som de selger til sommergjestene. Café og restaurant utgjør også en del av Kosters Trädgårdar.

– Her arrangerer vi blant annet fester, bryllup og kunstutstillinger. Det er mye forskjellig man kan møte på én og samme plass. Hos oss kan man både handle mat, spise mat og oppleve kunst på et og samme sted, sier Helena mens hun viser oss restaurantlokalet.

Vi går utendørs igjen. Helena setter kursen mot et nytt mål.

– Det er her jeg jobber nå om dagen, sier Helena, og tar oss med inn i lasteplanet på en gammel lastebil.

Rundt henne spirer og gror det med tomater, løk, chili, paprika, diverse krydder og blomster. Noe bruker de selv, mens mye dyrkes til turistene som snart dukker opp.

I drivhus dyrker Helena von Bothmer grønnsaker og krydder til både eget bruk og turistsesong.
I drivhus dyrker Helena von Bothmer grønnsaker og krydder til både eget bruk og turistsesong.

– Det er herlig å stå her på kalde og grå dager. Her er det lyst og fint. Jeg har radioen på og koser meg. Det er en bra jobb, sier hun.

En sommer på Koster er en opplevelse utenom det vanlige. Spesielt om du er vant til storbylivet.

Øya er som nevnt bilfri. Noen av innbyggerne har ATV, noen har mopeder med lasteplan foran. En og annen traktor er også i bruk, men ellers er det føtter og sykler som brukes for å ta seg fra A til B på øya.

Drømmesommer på Koster

Helena vil gjerne vise fram mer av øya og tar apostlenes hester i bruk. Først på en grusvei, deretter en skogssti. Så åpner terrenget seg foran oss. Svaberg, havet, små øyer og en sandstrand møter blikket. Det er lett å drømme seg noen uker fram i tid, til sol fra skyfri himmel, deilig temperatur i sjø og luft. Og et yrende sommerliv.

– Det er sikkert plussgrader, men vannet er kaldt. Kanskje et par grader nå. Vannet er veldig salt her ute, sier Helena etter å ha dyppet hånda og smakt på den ene fingeren.

Helena nyter også vinteren til fulle på Koster.
Helena von Bothmer har vært fastboende på Syd-Koster i over 20 år. Hun nyter også vinteren på øya til fulle.

– Hva er det beste med å bo på Koster?

– For meg er det beste å kunne leve med naturen og de ulike årstidene. De er så annerledes fra hverandre. Min jobb gjør at jeg følger årstidene tett. Jeg må se ut av vinduet hver dag for å vite hvilke klær jeg må bruke. Jeg liker det. Hadde jeg bodd i en by, ville dagene vært mer lik. Jeg liker forandringene vi opplever her.

Om ikke lenge viser Koster seg fra sin beste siden.
Om ikke lenge viser Koster seg fra sin beste side. Foto: Fredrik Broman/VisitSweden
795