Opplev sjølivet på nært hold i vinterferien

Opplev sjølivet på nært hold i vinterferien

Nærmere 40 akvarier med haier, blekksprut og alle mulige fiskearter venter på deg i Vest-Sverige denne uka.

En drøy times kjøretur fra Strömstad finner du kommunen Lysekil, som ligger ved kysten langs Vest-Sverige. Nesten helt ytterst i kommunen, like ved sjøkanten, ligger Havets Hus. Her kan man se og oppleve alle mulige dyr som lever i Västerhavet.

I disse dager står haien i sentrum. Nylig åpnet akvariet en utstillingen «Västerhavets hajer». Her kan du se haier på nært hold, samt følge klekkingen av haiegg.

Haislippet fra Havets Hus er en populær begivenhet for skuelystne.
Haislippet fra Havets Hus er en populær begivenhet for skuelystne. Foto: Havets Hus

Se hai i egg

– Vi har småflekket rødhai i mange ulike akvarier som våre gjester kan se. Egg henger også til klekking i karantene, og små haier finnes i haiutstillingen. Ute i akvariet har man til og med muligheten til å se og zoome inn på et egg der man kan se haibabyens bevegelser i egget, forteller Helen Scöld, akvariesjef.

Rødhaien har en utbredelse langs store deler av den norske kysten også. Den kan bli opp til én meter lang, og kjennetegnes av en slank kropp med mørke flekker.

Under utstillingen kan du få et unikt innblikk i hvordan haier lever og fungerer. Man kan se store modeller av haier også, det vises filmer, tekster med illustrasjoner, og man kan bruke interaktive stasjoner som er spesielt tilpasset for barn.

Tropiske fisker

Havets Hus byr på hele 40 akvarier i ulike størrelser. Noen er veldig store, mens andre er små. Felles for alle er at de er fylt med havets skatter fra Västerhavet. Og man kan faktisk få en følelse av at man er i et akvarium i sydligere strøk.

– Noen er så fargerike at man skulle tro de lever i tropisk farvann, langt sør, fastslår Havets Hus på sin hjemmeside.

Totalt finnes det over over 100 ulike arter ved Havets Hus. Hver dag kan du se og oppleve når dykkere er i vannet for å mate flere av fiskene.

Dykker mater fisk i Havets hus.
Dykker mater fisk i Havets hus. Foto: Havets hus

Fullt program i vinterferien

Fredag gikk startskuddet for vinterferien på Østlandet. Og nå i vinterferietiden er det også full rulle ved akvariet. Hver dag har Havets Hus spesialtilpasset program med konkurranser for barn, filmvisning fra haislipp, mating av dyrene og et innblikk i alle havfuglene i nærområdet.

Familien kan også få oppleve nattvandring i akvariet. På kvelden 25. februar kan man bli med på en tur etter vanlig stengetid.

– Man får oppleve en ny verden hvor man ser hva dyrene gjør om natta. Dette må man melde seg på, og det er et begrenset antall plasser, opplyser akvariet.

– Vi har aktiviteter som passer barn i alle aldre, samt voksne og pensjonister, sier Helen Schöld, som ønsker alle nordmenn hjertelig velkommen i vinterferien.

Her finner du mer informasjon om Havets Hus i Lysekil.

491