Bo som en konge i Lysekil

Bo som en konge i Lysekil

Har du en drøm om å bo som en kongelig? Eller bare nyte livet med herlig sjøutsikt? Uansett bør du utforske Strandflickornas Havshotell i Lysekil.

 

En drøy times kjøretur fra Strömstad, på Sveriges vestkyst, finner du byen Lysekil. Helt ute ved sjøkanten, noen få meter fra svabergene i den spektakulære Gullmarsfjorden, ligger et stort rødt hus som bærer navnet Strandflickornas Havshotell. Et hotell med blått blod i veggene.

Strandflickornas Hotell i Lysekil ligger idyllisk plassert langs Gullmarsfjorden.
Strandflickornas Hotell i Lysekil ligger idyllisk plassert langs Gullmarsfjorden.

– Vi elsker «Kung Oscar». Han var konge her i landet da Norge og Sverige fortsatt var i union med hverandre, og oppholdt seg ofte på vestkysten. Da besøkte han også Lysekil, sier Åsa Nilsson med et smil.

Sammen med venninnen Bettina Salesjö eier og driver hun Strandflickornas Havshotell. De to viser stolt frem hotellet de har driftet siden 1993.

Bettina Salesjö (t.v.) og Åsa Nilsson har drevet Strandflickornas Havshotell i Lysekil i over 20 år.
Bettina Salesjö (t.v.) og Åsa Nilsson har drevet Strandflickornas Havshotell i Lysekil i over 20 år.

En spesiell hotellopplevelse

I den ene trappoppgangen på havshotellet henger et majestetisk maleri av mannen som var konge i Sverige for 111 år siden. Det var nettopp Kong Oscar II som sørget for at hotellet ble bygget i den svenske vestkystbyen i 1905.

– Huset ble opprinnelig bygget som et rekreasjonshjem og feriested for sykepleiere som ikke hadde så god råd. Kong Oscar elsket å ha vakre kvinner rundt seg. Derfor var dette et perfekt investeringsprosjekt, forteller Nilsson.

La én ting være sagt først som sist: Om du ønsker et hotellopphold hvor du bor som hos de store hotellkjedene, så er dette neppe hotellet for deg. Men om du ønsker en litt annerledes hotellopplevelse, med en liten dose luksus i hverdagen, er Strandflickornas Havshotell perfekt.

Her blir du tatt med 100 år tilbake i tid. Oppholdsrom, ganger og rom er kledd og innredet i gammeldags stil. Alt for at hotellet skal være så identisk som mulig med hvordan det så ut da Sveriges konge ferierte der.

Flere klasser

Rommene i hotellet er delt opp i klasser. I første etasje kan du bo slik tjenestefolket gjorde, men med god standard.

I mellometasjen skrus standarden opp et lite hakk. Her kan du for eksempel bo i Kapteinsrommet, hvor skipperne bodde i hine hårde dager.

Og helt øverst, i tredje etasje, finner man to suiter. Det var her Kong Oscar holdt til. Suitene har høy standard med eget oppholdsrom, soverom, bad og veranda hvor du kan nyte vår- og sommersola med en lekker utsikt over Gullmarsfjorden.

I 2013 ble hotellet utvidet, slik at det nå er totalt 21 rom tilgjengelig.

– Vi har ønsket å gjøre hvert rom personlig etter menneskene som har besøkt og bodd på hotellet opp igjennom årene, forteller Bettina Salesjö.

På Strandflickornas Hotell har hvert hotellrom sin egen sjarm.
På Strandflickornas Hotell har hvert hotellrom sin egen sjarm.

– Hva synes gjestene om å bli tatt med 100 år tilbake i tid?

– Jeg tror de synes det har litt sjarm. Det er mange svensker og nordmenn som har besøkt oss flere ganger. Mange prøver et nytt rom hver gang, mens mange er trofaste mot det samme rommet, sier Salesjö.

Spa-luksus på hotell i Lysekil

Hotellet i Lysekil kan også tilby mer moderne luksus. Helt ute ved sjøkanten kan man nemlig bo i «näre havet-rumet». For stort nærmere havet er det ikke mulig å komme. Bygningene er plassert på påler i sjøen.

Her kan man kose seg i en stor badstu med glassvegg ut mot sjøen, eller i boblebadet som er plassert ute på bryggekanten.

Boblebadet med utsikt over Gullmarsfjorden er populært - vinter som sommer.
Boblebadet med utsikt over Gullmarsfjorden er populært – vinter som sommer.

Havrommet passer både for privatpersoner og firmaer som kan bruke det som konferanserom.

– Her kan kan man nyte det varme boblende vannet, havutsikten og noe godt i glasset, sier Salesjö og Nilsson.

Utsikten fra Havrommet ved Strandflickornas Hotell kan kurere det meste av stress og bekymringer. Hotell Lysekil
Utsikten fra Havrommet ved Strandflickornas Hotell kan kurere det meste av stress og bekymringer.

De to driver i tillegg et eget pensjonat som ligger et lite steinkast fra selve hotellet. Her kan man bo til en litt rimeligere penge. Man kan bo to eller flere i rommene, og det er også mulig å tilberede sin egen mat på gjestekjøkkenet.

706