Sus og dus rundt Strömstad

Sus og dus rundt Strömstad

Med sin småbyidyll og nærhet til havet, er Strömstad rene sommerparadiset. Setter du i tillegg av litt tid til å utforske stedene i nærheten, er sjansen stor for at du vil bli svenskesjarmert i senk!

Mange nordmenn kjenner godt til Strömstad – den lille byen nære grensa som frister med ferske reker på kaia og sjarmerende små handlegater. Hit valfarter folk både på dagstur for å fylle opp skafferi og vinhylle og nyte en god lunsj på brygga, og ferierende sommerturister som ønsker seg vakker natur, flotte fiskespoter og badeplasser, små spesialbutikker og en yrende uteliv.

Og vil du ta sjøveien, kommer du deg direkte hit med Fjord Lines linje fra Sandefjord!

Selv om Strömstad i seg selv er en prominent destinasjon, er det også mye å vinne på vide blikket utenfor byen og ta en nærmere titt på stedene i nærheten. Har du bil, er det dessuten såre enkelt.

Nedenfor guider vi deg til skjærgårdsperlene som glimrer aller mest under sommerhalvåret!

Kosterøyene

Øygruppa Koster er omringet av det salteste vannet i Västerhavet, og består av to bebodde øyer;  Nord- og Sydkoster – hvor den sistnevnte er størst og tettest befolket.

Denne typen rorbuer / naust finnes det mange av på Kosterøyene
Denne typen rorbuer / naust finnes det mange av på Kosterøyene. Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

På både nord og syd ligger alt til rette for en harmonisk og landlig ferie. For hva mer kan du egentlig ønske deg enn solvarme sandstrender, blanke klipper, adskilte badeviker, glitrende hav og slående solnedganger? Spe på med eplehager, grusveier og behagelig stillhet, og sommeridyllen er komplett!

Passasjerferger går mellom havnen i Strömstad og Nord- og Sydkoster mange ganger om dagen, og reisen tar mellom 30 og 50 minutter. Billetter kjøper du om bord, eller på kaia i Strömstad.

Kultur på to hjul

Så, hva skal du ta deg til, når du først er på plass? De naturskjønne omgivelsene her er perfekte for utflukter og opplevelser, og lite kan måle seg med å leie en sykkel og trille rundt på slingrete stier for å utforske øyene.

Kosterøyene på sykkel
Kosterøyene på sykkel. Foto: Göran Assner.

På Sydkoster bør du ta et stopp for å nyte utsikten fra Valfjåall, besøke gårdsbutikken og den herlige hagen på Koster Trädgårdar og nyte nydelig sjømat, havutsikt og solnedgang ved bryggene Långegärde og Ekenäs. Det koselige museet Sibirien har i tillegg til sine utstillinger også sløydbutikk og skalldyrrestaurant, så her får du også mye ut av et stopp.

Besøker du Nordkoster, er en sving opp på fjellet Högen et must for formidabel utsikt. Deilig er det også å parkere sykkelen en stund for å forsyne seg av naturens egne matskap. Og husk å pakke med deg badeklær i sekken, sånn at du kan ta noen avkjølende dupp underveis.

Vil du av sykkelen og ut på havet, finnes det muligheter for å leie kano eller å bli med på både guidet selsafari og fisketur. Hele sommeren igjennom arrangeres det dessuten en rekke arrangement, med alt fra trubaduraftener, musikkfestivaler, after beach med liveartister og et yrende kveldsliv etter at sola har gått ned.

Smaken av skjærgård

Alle uteserveringer og ombygde sjøboder bidrar til den sjarmerende atmosfæren på Koster, og på menyene finner du både røkt og grillet mat, kald drikke – og selvfølgelig dagsfersk fisk og skalldyr.

Smaken av skjærgård
Smaken av skjærgård. Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

En av favorittene er restauranten på Koster Trädgårdar, som byr på vestsvensk tradisjonell slow food laget utelukkende på egenproduserte råvarer. Her setter dessuten kunst, musikk og de frodige omgivelsene en romantisk og inspirerende touch på matopplevelsen.

Foretrekker du et primitivt måltid, kan du også kjøpe krabber, reker og andre godsaker direkte fra fiskerne og nyte det på et svaberg. Enkelt, men akk så idyllisk!

Kosterhavets nasjonalpark

Det finnes en lang tradisjon for å beskytte natur på land, men å vokte det som er under havoverflaten er derimot ikke like vanlig. På Koster gjør man nettopp det. I 2009 innvigdes Sveriges første marinenasjonalpark – Kosterhavet nasjonalpark, som omfavner nesten 400 kvadratkilometer, hvorav halvparten er under vann og 98 prosent utgjøres av marinemiljøer. Bakgrunnen for parken er å bevare det svært spesielle og artrike skjærgårdsmiljøet som finnes her.

Som besøkende kan du blant annet teste ut snorklerutene som ligger ved Rörvik på Sydkoster og i Hasslebukten på Saltö. Rutene er som en natursti under vann, der du geleides av et blått snøre og kan stoppe å lese deg opp på informasjonsskiltene som er plassert her.

På Naturum  like ved Ekenäs brygga på Sydkoster, får du vite alt du lurer på om nasjonalparken. Her kan du beskue en fotoutstilling, studere Kosterhavets innbyggere i et akvarium og ta dine egne strandfunn nærmere i øyesyn i mikroskop.

Tanum og Fjällbacka skjærgård

Fjällbacka skjærgård er en stjerne av et område om sommeren! Solen steker, båtene får vannet til å bruse, saltpartiklene flyter i lufta og herlige skaldyrslunsjer venter rundt hver lille sving.

Fjällbacka skjærgård
Fjällbacka skjærgård. Foto: www.visitsweden.com

Og apropos stjerner; den berømte svenske skuespilleren Ingrid Bergman hadde sitt sommerparadis på Dannholmen i den nordre delen av skjærgården, krimdronningen Camilla Läckberg har lagt handlingen i sine bøker til Fjällbacka, og litt av Ronja Røverdatter-filmen ble spilt inn i Kungsklyftan i Vetterberget. Kult, ikke sant?

Fjällbacka skjærgård omfatter stedene Grebbestad, Hamburgsund, Fjällbacka og Resö, og alle områdene har sitt å tilføre sommerferien.

Fjällbacka – sjarm og mysterier

Denne lille fiskelandsbyen i Tanum kommune har fått navnet sitt etter det store fjellet som karakteriserer byen. Det gamle Fjällbacka vender seg nedover fjellet og ut mot havet, imens den nyere bebyggelsen ligger på åkrene inn mot land og oppe på fjellet.

Her finnes fantastiske utsiktsposter som Vetterberget (med den karakteristiske Kungsklyftan som deler fjellet i to) og Oneskymta. Fra sistnevnte kan man faktisk se helt over til de norske fjellene!

På naturreservatene Hjärterön i sentrum og Veddö  som ligger på en halvøy noen kilometer nord for byen, er det mange som liker å tilbringe tiden. Sistnevnte er dessuten omringet av en fin spasersti.

For den rastløse, har Fjällbacka en 18-hulls golfbane, og om våren og sommeren kan man være med lokale fiskere ut og hente opp krabber og kreps.

Den svenske forfatteren Camilla Läckberg har virkelig satt Fjällbacka på kartet med å legge handlingen i sine kriminalromaner hit, og det har naturligvis preget byen. Lesehester og andre spenningssøkende kan være med på en 45 minutters lang «mordvandring» i Läckbergs fotspor for å se steder og karakterer fra bøkene med egne øyne, krydret med korte historier fra Fjällbackas skjærgård.

Er du sugen på mer spenning, anbefales en tur til Väderöerna – en liten båttur utenfor Fjällbacka. Foruten å være et kajakkparadis med krystakklart vann og vakker natur, har også øya litt av en røverhistorie. Øyas første beboere var nemlig sjørøvere, og senere havnet også loser motvillig på Väderöerna og etterlot seg spor som kan dateres helt tilbake til 1500-tallet.

Stora hotellet er også en interessant opplevelse. Her har Kapten Klassen oppkalt rommene etter sine favoritter blant havner, oppdagere og kjærester. Innredningen er hentet fra hele verden, og hvert av rommene forteller en egen interessant og romantisk historie.

Når det kommer til mat, finnes det mange fine spisesteder i Fjällbacka. På restauranten Bryggan kan man innta måltidet ute på den store terrassen med vannet skvulpende under føttene, og runde av kvelden i pianobaren. På Lilla Berith steinovnsbakes pizza på italiensk vis, imens Café Skafferiet tilbyr både «fika»,  á la carte-meny og fantastisk beliggenhet ved Ingrid Bermans Torg.

Grebbestad – bading og historie

Tettstedet Grebbestad kan friste med å være en av Tanums mest populære badesteder. Både Edsviksbadet og Grebbestads badplats har barnevennlige sandstrender og brygge. Her kan du dyppe i klart, salt vann imens du hviler blikket på de sjarmerende fiskebåtene ute på havet.

Grebbestad
Grebbestad. Foto: www.visitsweden.com

Men Grebbestad er mer enn bading, altså. Turistanlegget TanumStrand byr på aktiviteter og underholdning året rundt, og den historieinteresserte bør sjekke ut både Greby gravfält og steinlabyrinten på Ulmekärr.

På sjarmerende Everts Sjöbod kan du både overnatte og bli med på arrangerte fiske- og badeturer, og på de fleste av Grebbestads restauranter kan du nyte ferske delikatesser fra havet. På Grebys – som ligger vakkert til i havneinnløpet – serveres dagsferske råvarer med profesjonell touch, på Restaurang Telegrafen får du svensk husmannskost basert på lokale råvarer i et familiært miljø. Godt for både ganen og kroppen!

Verdensarv på vestkysten

En av de mest attraktive severdighetene i Tanum, er uten tvil Tanums Hällristningar. Her kan du se hvordan mennesker bodde og levde for 3000 år siden, og beskue bildeskatter fra bronsealderen. Helleristningssamlingen i Tanum er så innholdsrik og særegen at den står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Verdensarvområdet omfatter over 500 helleristningsplasser med til sammen titusentalls bilder, hvorav fire av plassene er tilpasset for besøkende med parkeringsplasser, gangveier og skilter; Vitlycke, Aspeberget, Litsleby og Fossum (sistnevnte er dessuten tilpasset for rullestolbrukere). En spennende og kunnskapsrik opplevelse for hele familien!

Hamburgsund – kunst og kos

Dette lille tettstedet strekker seg både over fastlandet og over øya Hamburgö, med fergeforbindelse imellom. Her er en stor del av stedets eldre bebyggelse bevart, i form av sjøboder og gamle hus, noe som setter et sjarmerende preg på stedet.

Hamburgsund
Hamburgsund. Foto: Jonad Ingman/vastsverige.com.

Hamburgsunds gjestehavn er rolig og familievennlig, beliggende nære sentrum med et godt utvalg av restauranter og butikker, og på Valön naturreservat er det utmerkede muligheter for bad og fiske på både bratte klippestrender og langstrakte sandstrender som er omkranset av ville blomstervekster. Bra og barnevennlig er det spesielt på den kommunale badeplassen Norra Ejde Pluret og på Bovikens badplats, som har både hoppetårn, sand og brygge.

For den kulturinteresserte settes et vikingspill opp på Hornsborgs slottsruin hver sommer, og på havsnære Gerlesborgsskolan arrangeres både forelesninger, konserter og kunstverksted for barn. Om sommeren leier de dessuten ut atelierleiligheter for den som vil skape i et inspirerende miljø. Fantastisk!

Resö – intimt og innbydende

Denne øya er liten, men har alt det man trenger for noen deilige fridager; butikk, bed & breakfast, restaurant, campingplass og bakeri. Her går livet i et behagelig tempo. Langs strendene kan du gå på en guidet tur om Kosterhavet nasjonalpark og livet som skjuler seg under vannoverflaten, og på Panget kan du kose deg i det rustikke miljøet på hagekafeen.

På fiskeflåten i Resö hamn står flere skalldyrsfantaster på jakt etter dagens middag, og de aller ivrigste har faktisk muligheten til å utdanne seg til østersdykkere her – som eneste sted i verden!

Barnas paradis

Reiser du med barn? De fleste destinasjonene rundt Strömstad er svært barnevennlige, men enkelte steder er selvsagt ekstra herlige for de minste.

Daftö Camping er et paradis for barn
Daftö Camping er et paradis for barn. Foto: Daftö Camping.

På femstjerners campingplassen Daftö like utenfor Strömstad, finnes alt en ferierende familie kan ønske seg. Eventyrland, basseng, pirater, minigolf, wellness-avdeling, aktiviteter underholdning og nærhet til havet, sørger for at hverken store eller små får muligheten til å kjede seg!

Ta fergen fra Sandefjord

Dersom du kjører bil kan du komme deg til Sverige med Fjord Lines ferge, MS Oslofjord, fra Sandefjord til Strömstad. Mer informasjon og mulighet for bestilling finner du på fjordline.com. Fergen har daglige avganger, tilbyr en flott buffet og har en tax free-butikk med godt utvalg.

1987