Koster – kortreist romantikk!

Koster – kortreist romantikk!

En snau time med en koselig skjærgårdsferge fra Strømstad, venter Koster og Kosterhavets nasjonalpark. Der venter rett og slett ekte og pur svensk skjærgårdsromantikk på deg.

Däjeliga mö på Kosterö,
du, mi’ lella rara fästemö.
Maja lella, hej!
Maja, lella, säj,
säj, vell du gefta dej?

Slik går refrenget i den berømte «Koster-valsen«, skrevet av David Hellström og Göran Svenning tilbake i 1907. Ikke vanskelig å forstå at tekstforfatteren spiller på kjærlighetsstrengene når han skriver om Koster, for noen hver kan komme i det romantiske hjørnet etter et besøk på de idylliske øyene noen små sjømil utenfor Strømstad.

Valfartssted siden 1920-årene

Sommeridyll: Én av de karakteristiske Koster-båtene ligger fortøyd for kvelden. Foto: Fjord Line
Sommeridyll: Én av de karakteristiske Koster-båtene ligger fortøyd for kvelden. Foto: Fjord Line

I 1920-årene ble det satt opp faste fergeforbindelser fra Strømstad til Koster-øyene og siden den gangen har øygruppa vært populær for adspredelse og rekreasjon. Av svensker naturligvis, men også av nordmenn.

Den som tar turen ut, forstår raskt hvorfor.

For dette er skjærgårdsidyll av den betagende sorten. Røde båtnaust, svaberg, nydelige strender, grønne enger der beitedyr gresser fredfullt, fiskesfartøyer i fargesprakende varianter og gruslagte veier, der ingen bil får ferdes.

For der ute er det sykkelen som rår, selv om du også kan støte på én og annen trehjulet mopeddoning som frakter varer eller fiskeutsyr mellom de idylliske havnene.

Ikke for adrenalin-junkies

Ingen biler, ingen neonskilt, ingen støy, rolig tempo. Man forstår at en tur ut i det Bohuslänske havgapet gjør godt for både kropp, sjel og blodtrykk.

Stille og rolig: Ro, stillhet og idyll. Det er ABC på Koster. Foto: Fjord Line
Stille og rolig: Ro, stillhet og idyll. Det er ABC på Koster. Foto: Fjord Line

Det betyr at de rundt 300 fastboende og de mange som residerer i ferietiden, ikke på noen måte tilbyr actionfylte adrenalinkick.

Det de tilbyr er flere gode spisesteder, sykkelutleie, camping, skjønne hager, natur, flere atelier, museum, et besøkssenter, dagligvarebutikk og faktisk et hotell også. Men mest av alt er det annerledeshet som er hovedattraksjonen. Annerledeshet i form av fravær av stress. Det er noe å ta med seg for 2017-versjonen av arten menneske. Og det er verdifullt.

For store og små: Koster har ingen aldersgrense. De flest klarer å finne noe som fenger. Foto: Fjord Line

Livlige Koster – hvis du vil

Selv om det er naturen med muligheter for spektakulære spaserturer over klipper og strender, fantastisk fiske, badeliv og et svært rikt artsmangfold som gjerne er essensen av både Nord- og Sør-Koster, så kan du sommerstid også ta del i en hel del arrangementer.

Det betyr quiz, konserter, utstillinger, guidete turer til lands og til vanns og annet stort og smått.

Nam nam: Øyene tilbyr flere virkelig flotte spisesteder. Her fra restauranten på «Kosters Rökeri» på Ekenäs brygge. Foto: Fjord Line

Likevel – det kanskje søteste sommereventyret av alle kan verken kjøpes, bestilles eller leses om i fristende brosjyrer. Eventyret Hellström og Svenning dikter om.

Når din hånd finner hånden som er ment for deg, og alt er bare underbart…

Sjøveien til paradis: De karakteristiske Koster-fergene som tar deg fra Strømstad og ut i skjærgården. Foto: Fjord Line

 

559