Slik fant jeg skjærgårdsidyll på ferie til Gøteborg

Slik fant jeg skjærgårdsidyll på ferie til Gøteborg

En vakker skjærgård, fin som få andre, blågrønt vann og en sommeridyll så deilig som du knapt kan tenke deg. Alt dette når jeg skal på tur til storbyen Gøteborg? Det høres egentlig for godt ut til å være sant.

Det er torsdag morgen. Skyene ligger tett over Gøteborg. På taket utenfor hotellvinduet er det vått etter regnværets besøk noen timer tidligere.

Det er med andre ord lite som tyder på at dette blir en drømmedag på sykkel i den lekre svenske skjærgården.

Trikk fra sentrum

Frokosten på First Hotel G går ned på høykant. Bacon, eggerøre og et par rundstykker med kokt skinke. Det samme gjør et par glass appelsinjuice.

Om du er på ferie i Gøteborg, er det bare å ta trikken fra sentrum og ut til kysten. Turen tar bare en drøy halvtime.
Om du er på ferie i Gøteborg, er det bare å ta trikk nummer 11 eller 9 fra sentrum og ut til endestasjonen Saltholmen. Turen tar bare en drøy halvtime.

En liten time etter at søvnen ble gnidd ut av øynene og det varme dusjvannet jobbet på høygir for å vekke meg, står jeg og venter på trikken i sentrum av Gøteborg. Den skal ta meg ut av byen. Bort fra travle mennesker, butikker og annet mas. Deilig sommeridyll venter.

Sol fra skyfri himmel

Jeg finner et sete med vindusplass, før trikk nummer 9 ruller avgårde. Det er fortsatt grått ute. Men etter hvert som minuttene går og kysten kommer nærmere, blir det tynnere og tynnere i skydekket. Og nesten samtidig som sjøen åpenbarer seg, bryter solstrålene igjennom. Skyene blir færre og færre relativt raskt.

Trikken stopper på endestasjonen Saltholmen. Vi er mange som går av og rusler de rundt 200 meterne mot de mange «øybåtene» som ligger klare. Trikkebilletten er gyldig også her.

Skjærgårdsfergene tar deg raskt fra øy til øy.

Jeg tar plass i baugen. Sola skinner plutselig fra skyfri himmel og steiker mot et skuffende nakent hode. Litt solkrem blir smurt på både her og der for å unngå å bli solbrent.

Det er nok mange som kunne tenkt seg er feriehus som dette. Rett og slett idyllisk.
Det er nok mange som kunne tenkt seg er feriehus som dette. Rett og slett idyllisk.

Lekker skjærgårdsidyll

Jeg finner frem kameraet for å fange idyllen på minnekortet. Sjøsprøyten står opp fra baugen og ferga tøffer av gårde i fint driv. Seilbåter i langt roligere fart blir passert og under meg er vannet smektende blågrønt. Inne på holmene vi passerer, ser jeg små idylliske trehus mot vannkanten som også ser ut til å nyte sensommerdagen.

Etter drøyt 20 minutter stopper båten for andre gang. Vi går i land på øya Styrsö. Den største av de mange øyene utenefor Gøteborg. Vi leier sykler like ved fergeleiet, og får noen tips av utleier til hvor vi bør sykle og hva vi bare «må» se.

Etter kort tid tråkker vi av gårde, og det går ikke lang tid før sommeridyllen slår ut i full blomst i reneste Saltkråkan-stil. Gjennom små, trange og sjarmerende gater sykler vi. Først innover på øya, så ut til sjøkanten igjen.

På flere av øyene kan du leie sykkel. Øyene er så godt som bilfrie.
På flere av øyene kan du leie sykkel. Øyene er så godt som bilfrie og tilrettelagt for syklister etter alle kunstens regler.

Som de berømte perlene på den like berømte snora, ligger det hus og sjøboder om hverandre. Noen bader, mens andre ligger på svaberget og bare nyter følelsen av den varme sola som steiker mot huden.

Turen går videre innover på øya. Og litt oppover. Til øyas høyeste punkt, Stora Rös. Så langt øyet kan se ligger det øyer, holmer og skjær tett i tett. Det er så man må gni seg litt i øynene der vi sitter og slapper av og nyter utsikten. Det er rett og slett fantastisk vakkert!

Bademulighetene er mange. Både fra strender og fra svabergene.
Bademulighetene er mange. Både fra strender og fra svabergene.

Vi hopper på syklene igjen. Oppoverbakke blir byttet ut med full fart nedover. Snart er vi ved sjøkanten igjen. Ferden går over en bro mot neste øy. Vi rekker en liten runde på den også, før vi må vende tilbake mot kaiområdet. Vi rekker en sen lunch også på en trivelig kafé med egen urteproduksjon i hagen, før vi må hoppe på båten tilbake til fastlandet. Vi skulle gjerne vært mye lenger, men vi vil nødig klusse til avtalen vi har inne i Gøteborg.

En varm sommerdag er det bare å finne et av de mange svabergene for å nyte livet.
En varm sommerdag er det bare å finne et av de mange svabergene for å nyte livet.

Etter fire timer på øyene er tida over. Jeg slår meg ned i en stol inne i båten for å slappe av. Det er liten tvil om at dette er et sted jeg vil tilbake til når jeg er på ferie i Gøteborg. For maken til idyllisk plass er det lenge siden jeg har besøkt.

Et tilnærmet perfekt sted å ta med både din kjære og hele familien til. For er du på utkikk etter en dag, eller flere, der du bare kan nyte livet, suge til deg inntrykk og puste inn frisk sjøluft, så er dette stedet. Enten på sykkelsetet, ved en av de mange badeplassene eller på svabergene.

Båtturen er en opplevelse i seg selv.
Båtturen er en opplevelse i seg selv.

Ferie i Gøteborg

Det hele er perfekt å kombinere med en storbytur til Gøteborg som både har shopping, kultur og gode matopplevelser å by på. Glem heller ikke Liseberg. Men det er også mulig å overnatte på øyene. Mulighetene er mange. Valget er ditt.

En ting er i hvertfall sikkert: Det er ikke lenge til jeg vender tilbake til Gøteborg-skjærgården igjen. For et deilig sted!

På Styrsö ligger husene tett i tett langs små koslige gater. Til de nærmeste naboøyene er det kort vei.
På Styrsö ligger husene tett i tett langs små koslige gater. Til de nærmeste naboøyene er det kort vei.

 

992