Endelig har denne høytiden inntatt Vest-Sverige

Endelig har denne høytiden inntatt Vest-Sverige

Haugevis av svensker har trippet og ventet på den beste høytiden de vet om. Badeshorts og bikini er byttet ut med varmedress og regntøy - det er hummerfiske på Sveriges vestkyst.

Mandag 26. september har vært markert med store røde bokstaver i mangt en kalender hjemme hos svenske fiskere. Klokka 07.00 på denne merkedagen er hummerfiske lovlig igjen – skalldyret som forgudes av matelskere. Hummersesongen i Sverige er herved klokket i gang.

fredrik_broman-lobster_safari-276
Hummerfiske: Det er strenge regler knyttet til hummerfiske i Sverige. Det er kun lov til å bruke hummerteiner til fisket. Foto: Fredrik Broman/VisitSweden

Får hummerfiske lengre enn nordmenn

Og svenskene er skjemt bort med en mye lengre sesong enn den nordmennene har glede av. Nordmennene må for øvrig også vente helt til klokka slår åtte (08.00) 1. oktober for å få lov til å sette en eneste hummertein. Og som ikke det var nok – 31. desember er det slut – over og ut – i Norge. Svenskene kan holde på langt inn i nyåret, faktisk helt fram til 30. april. Og ikke nok med det. Samtidig som hummersesongen pågår, er det også krepsefiske og fangst av østers.

Hummerfiske er et tradisjonelt Bohuslänsk  fenomen – vestkystens elgjakt, som svenskene selv beskriver det. Fenomenet engasjerer haugevis av svensker i jakten på havets gull og det fører til et yrende folkeliv ved kaier, brygger og strender. Dette er en høytid de ikke vil gå glipp av!

Hummerfiske. Fjord Line.
«Havets gull»: Flere plasser langs kysten i Bohuslän arrangerer turer der du kan være med en fiskeskøyte ut på hummerfiske. Foto: Fredrik Broman/VisitSweden

Men, det er ikke «bare-bare» å drive med hummerfiske. Det vet de fleste som holder på med dette. Det er restriksjoner å forholde seg til. Og de er strenge. Det er for eksempel kun lov til å fiske hummer med hummerteiner. Det er også forskjell på hvor mye hummer man kan fiske. Det spørs om du tituleres som fritidsfisker eller yrkesfisker. Sistnevnte får bruke 50 hummerteiner, førstnevnte 14. Havs- och Vattenmyndigheten i Sverige er også strikte på at det ikke skal fiskes hummer som har en carapaxlengde (størrelsen på ryggskjoldet målt fra øyehulen til ryggskjoldets bakre kant) under åtte centimeter. Hummer med rogn skal kastet ut igjen.

Du kan bli med på hummersafari

Vil du ha en smakebit av den svenske hummersesongen? Det er mangt et sted som tilbyr hummersafari. Everts Sjöbod i Grebbestad er ett utgangspunkt. Derfra drar du på safari i trebåten MS Tuffa. Du får dra opp teiner selv, om du vil! Trygt i land igjen, kan du gjerne ta inn på ett av rommene i sjøboden. Da får du selvfølgelig også smakt på fangsten til middag.

Hummerfiske. Fjord Line. Hummersafari.
Etterlengtet: For mange er et måltid med egenfisket hummer etterlengtet. Dette er en egen høytid i Sverige. Foto: Henrik trygg/VisitSweden

Litt lenger nedover kysten, i Hunnebostrand, går den første båten ut allerede 28. september. Her kan du kjøpe en pakke som inneholder en overnatting på Hotel Kaprifol. Hva det blir til middag klarer du kanskje å tenke deg til selv?

Gulmarsstrand hotell tilbyr også overnatting i sin hummersafari-pakke med en fire-retters hummermeny. Morgenkvisten består av båttur, med lunsjkurv som inneholder det som trengs for å unngå lavt blodsukker til sjøs. Kvelden er satt av  til avslapning med hummer på tallerkenen.

Grebbestad, Hunnebostrand og Gulmarsstrand er korte kjøreturer fra Strömstad. Dit kommer du deg lett med MS Oslofjord fra Sandefjord. 

Har du lyst til å tilberede hummeren selv, er det mest vanlig å koke den og spise den naturell. (Se bildet over). Den kan også nytes i suppe eller grilles – men husk å fjerne paven!

602