Høst Sveriges beste østers!

Høst Sveriges beste østers!

Østersen i den svenske skjærgården tiltrekker seg folk fra hele verden. Og nå er sjøskatten på sitt aller beste, spesielt i Grebbestad.

– Jeg pleier å si at vår østers smaker som et kyss fra havet, sier Per Karlsson.

Helt nede ved sjøkanten, i Grebbestad på den svenske vestkysten, finner man det etter hvert så kjente serverings- og overnattingsstedet Everts Sjöbod. Karlsson har driftet stedet siden 2004. I starten var det flest svensker som viste interesse, men nå har østersen han plukker opp fra bryggekanten og serverer, blitt veldig populær.

Folk kommer langveis fra for å smake.

Østers er en delikatesse på lik linje med annen sjømat.
Skalldyrsfest er en opplevelse for den sjømatglade. Foto: Everts Sjöbod

Skryt fra kokkemester

– Østers er stort internasjonalt. Nylig besøkte en mann fra São Paulo i Brasil oss. Han hadde lest om oss i et magasin fra National Geographic og bestilte seg tur. Ens ærend for å smake selv, humrer Karlsson.

– Jeg pleier å si at vår østers smaker som et kyss fra havet.
Per Karlsson, driver av Everts Sjöbod i Grebbestad

– I sommer hadde vi en gruppe fra Kina her. Vi har også hatt folk fra andre steder i Asia på besøk, forteller Karlsson.

Nylig gjennomførte Everts Sjöbod en undersøkelse på hvilke nasjoner som besøker stedet. For noen år siden var det flest svensker. Nå er 70 prosent av gjestene fra utlandet.

– Det kommer nok av at vi har fått omtale i mange mat-magasiner, samt at Paul Bocuse har skrytt voldsomt av oss, mener han.

Bocuse er ingen hvem som helst. Verdensmesterskapet i matlaging er oppkalt etter franskmannen. Det burde fortelle det meste om hvorfor Everts Sjöbod og Grebbestad er verdt et besøk.

Best østers i kulda

Spesielt i disse tider bør du besøke Grebbestad dersom du er glad i østers og skalldyr. Nå er maten nemlig på sitt aller beste.

Grönemad er ensbetydende med god østers
Vinter som sommer, Grönemad er alltid slående vakker. Foto: Everts Sjöbod

– Østersen endrer smak gjennom året. Nå er den på sitt beste. Om sommeren, når vannet er varmere, leker de mer. Da taper de kjøttinnhold og litt smak. Startskuddet på østerssesongen går første lørdagen i september hvert år, og jo senere på høsten og vinteren man kommer, jo bedre blir dem. Nå har de også en søtsmak, forklarer Karlsson.

– Hva er det som gjør østersen i Grebbestad så spesiell?

– Østersen vokser sakte her. Etter fire-fem år er de bare sju centimetere store, og de kan bli 30 år gamle. Vannet her er et spesielt rent næringsvann. Derfor får østersen mye mer mineralsmak. Det gir en lang og frisk ettersmak. Våre østers kan man plukke opp fra bryggekanten av vannet og spise med en gang. Mange andre steder må de ligge i bad og renses før de kan spises.

Kort vei fra Norge

Grebbestad er en liten perle i den svenske skjærgården. Tettstedet ligger i Tanum kommune i Västra Götalands län i landskapet Bohuslän.

Stedet finner du lett ved å ta ferga fra Sandefjord til Strömstad. Derfra er det bare en halvtimes kjøretur sørover til Grebbestad.

Ifølge hjemmesiden til Everts Sjöbod tilbys gjestene naturopplevelser av beste kvalitet. Her kan du altså smake den verdenskjente østersen, nyte de deiligste skalldyr, dra på hummersafari når det er sesong, samt prøve fiskelykken.

Høste østers
I sjøbodene i Grebbestad har man et glimrende utgangspunkt for en skalldyrsopplevelse. Foto: Everts Sjöbod

– Jeg vil absolutt anbefale alle nordmenn som liker sjømat å besøke oss. Nå har vi også to badestamper på en flytebrygge som vi fyller med sjøvann. Den varmer vi opp til rundt 40 grader. Det er veldig deilig nå på vinteren, sier Per Karlsson.

Hvordan reise?

  • Ta Fjord Lines båt MS Oslofjord fra Sandefjord til Strömstad. Overfarten varer 2,5 timer.
  • Nordens Ark befinner seg cirka 7,5 mil fra Strömstad.
657