Livet på Koster lever videre i høstferien

Livet på Koster lever videre i høstferien

Koster er ikke lenger bare et sommerparadis. I løpet av de tre siste årene har Koster-turismen i høstferien økt med 50 prosent.

Turistene slår ikke opp med Koster, selv om det er vanskelig å gjenskape sommerens varmeste solstråler i uke 40 – høstferieuka for Øst-Norge. Flere og flere ser med andre ord at høstferie til Koster er et godt alternativ for familien.

Statistikk fra Koster Marin AB, som drifter Kosterbåterna mellom Strömstad og Koster, viser en betydelig oppsving på høst-turismen til det vakre øysamfunnet. Helgen før høstferieuka i 2013 var det rett i overkant av 1900 båtreisende. To år etter, i 2015, hadde antallet reisende økt til 2.850. En økning på temmelig nøyaktig 50 prosent.

– Vi har merket oss at det kommer flere besøkende til Kosterøyene i den norske høstferien, forteller Katrin Sjögren, turistbyråansvarlig ved Strömstad infocenter.

Anbefaler høstferie til Koster

For selv om høysesongen er over og servicetilbudet ikke er på sommernivå når vi skriver oktober, holder mange steder åpnet.

– Koster er et perfekt sted å dra på høstutflukt til, hvis man vil oppleve ro og variert natur til fots eller på sykkel, sier Sjögren.

Turskilt. Koster. Fjord Line.
Ta beina fatt: Du trenger ikke bar sykle når du legger høstferien til Koster. Turmulighetene til fots er mange.

Flere hoteller holder også åpent for turistene som ønsker seg høstro på Koster. Pensionat Bergdalen har allerede leid ut hytter og leiligheter til nordmenn, men har fremdeles mye ledig.

Hotel Koster og Kostergården hotell holder også åpent.

Eier og daglig leder ved Pensionat Bergdalen, Svend Erik Lilleby, skryter av Kosters høstprakt.

– Høsten er flott. Mange synes det er en fantastisk tid. Og det er den definitivt på Koster. Jeg kan uten å nøle anbefale rekreasjon på Koster i høstferien, sier han.

TV-personlighet Henriette Bruusgaard har også mye varmt å si om Kosterøyene. Her kan du få med deg hennes beste ferietips. 

Sesongen tar ikke pause før i desember

kiosk
Landemerke: Kiosken på Sydkoster er det første du møter når du går i land på Ekenäs.

Etter halvannen måned på skolebenken er det tid for å slippe barna løs igjen. Høstferien er ei uke du ønsker å fylle med hyggelige ferieminner. Mange drar til varmere strøk, andre drar til fjells. Hva med Koster – i nasjonalparkriket med utsikt til naturens fargespill? Ikke så ille det heller!

Været og dets variasjoner er det lite å gjøre med når det først er høst. Men det er liten tvil om at nordmenn elsker Koster. Sommerferieoppholdet bestilles som regel i januar for å få sikret plass. På høsten kan du fiske etter hummer og nyte naturen i nasjonalparken. Og kanskje sola titter fram? Koster er tross alt kjent for sine mange soldager i løpet av ett år.

Sykkelutleie. Koster. Fjord Line
Stenger ikke sjappa: Du får leie sykkel flere steder på Kosterøyene selv om du tar turen dit utenom høysesongen.

Dette skjer i høstferieuka på Koster

Her er en liten huskeliste for deg som tenker å tilbringe høstferien eller deler av den på den idylliske øya:

  • Koster Rökeri på Sydkoster holder åpent i helgene, eller det vil si fredag og lørdag. Sesongavslutningen der var nemlig allerde 17. september.
  • Strandkanten, som ligger på Nordkoster, tilbyr både servering og opplevelser. Du kan blant annet bli med på hummersafari med fiskebåt. Sjekk ut hjemmesiden deres!
Bergdalen pensionat. Sydkoster. Ferie. Overnatting. Sverige.
Holder åpent: Planlegger du høstferie til Koster er Bergdalen pensionat på Sydkoster et sted du kan overnatte.
  • I helgene, hvert fall ut oktober, står dørene til Kostergården på Sydkoster åpen. Siden hummersesongen er i gang, byr de på 3- og 5-retters meny med fersk Kosterhummer som hovedingrediens.
  • Lørdag 1. oktober er det også åpen gård og fest på Kostergården på Sydkoster. På samme sted, dagen etter, holdes det kurs i melkesyrning av grønnsaker. Detet må du melde deg på i forkant.
  • Helgen etter, nærmere bestemt lørdag 8. oktober, arrangeres det  malekurs på Kostergården.
  • Besøkssenteret Naturum Kosterhavet sørger også for å ha åpne dører på høsten. Åpningsdagene er torsdag til søndag. Her får du og barna servert mye interessant informasjon om Kosterhavets nasjonalpark.

Du kommer deg enkelt til Sverige og Strömstad med MS Oslofjord fra Sandefjord. På kaia midt i Strömstad sentrum finner du båtene som tar deg videre til Kosterøyene. Husk å sjekke rutetidene, som ikke er så hyppige om høsten som i høysesongen.

Sommerbuffeten returnerer til Oslofjord

Du vil også merke at det er høstferie ombord på MS Oslofjord. Fra 1.-9.oktober serveres den samme lunsjbuffeten som var ombord i sommer. Det blir to forskjellige salatbuffeter, tre fiskebuffeter, varme retter og sauser og godt med pålegg og hjemmebakt brød. I tillegg er det masse forskjellig garnityrer, blant annet hjemmelagd kyllingsalat og forskjellige dressinger. Barnemenyen byr på pølser, kylling nuggets og pommes frites. Desserter er selvfølgelig også på plass. Hvis du ikke vil ha søte desserter som kake og mousse, kan du velge ost og kjeks eller frukt. For de yngste gjestene er softismaskinen i drift 🙂

Store og små skal også bli underholdt på reisen mot Strømstad i høstferien. Det blir bingo for de eldste med fine premiere fra taxfree-butikken. Bingobrett kjøper du ombord. Maskoten til Fjord Line, Fjordy har ikke tatt høstferie – havets blideste hummer stiller opp med Fjordy-sangen og håper barna vil være med å synge og danse til den. Han liker også veldig godt å bli tatt bilde av! Ballonggjøgling og tegnekonkurranse med premiering blir det også satt av tid til.

Velkommen på tur i høstferien!

968