Dette er svensk jul på sitt aller beste

Dette er svensk jul på sitt aller beste

Juletradisjoner varierer fra land til land. Om du har planer om å feire jul hos ”søta bror” en gang i fremtiden, er det noen få ting det kan være verdt å vite før du vender snuten østover for å feire svensk jul.

Svensk jul med skinke

Endelig er juletiden her igjen. I disse dager fortærer vi nordmenn enorme mengder ribbe, medister, surkål, rødkål, poteter, pinnekjøtt, lutefisk og juletorsk. Gjør svenskene det?

Svaret på det er enkelt og greit nei. I Sverige er det «juleskinka» som er det store. Etter en god runde i ovnen, karamelliseres skinka med en blanding av sennep, brunt sukker, strøkavring og diverse krydder. Ganske så annerledes enn den norske julematen, men det høres fristende ut.

Knäck er noe som hører med til svensk jul.
Knäck er noe som hører med til svensk jul.

Knäck må til

Allerede tidlig på høsten ruller norske butikker ut julemarsipan i alle mulig fasonger og smaker. Vi spiser vanlig marsipan, ”pølser”, kuler, og mange lager også egne varianter på hjemmebane.

I Sverige er det ett «godis» som virkelig skiller seg ut, og det er knäck. Det hele lages av sukker, lys sirup, mandler og kremfløte, og til slutt smaker det karamell. I jula er det som kjent lov til å kose seg med det aller meste. Dersom du er i Sverige bør du smake på knäck. Du vil ikke angre.

Rim på gavene

Julegavene havner under juletreet også hos «søta bror». I tillegg til en lapp med til og fra på, hører det også med et lite rim på pakka.
Julegavene havner under juletreet også hos «søta bror». I tillegg til en lapp med til og fra på, hører det også med et lite rim på pakka.

Svenskene gir hverandre også naturligvis julegaver. Eller «julklappar» som våre gode naboer kaller julepakkene. Akkurat som i Norge, pakker de også opp pakkene på julaften. Så langt er det lite som er annerledes fra Norge til Sverige. Men det er en liten ting som skiller norsk og svensk jul på pakkefronten.

For mens vi nordmenn «bare» har til- og fra-lapper, skriver svenskene også et lite rim på pakkene som skal gi mottakeren et lite hint om hva den inneholder. Og det skorter da sjeldent på kreativiteten.

Julebord med masse mat

Julebord er en viktig ting også i Sverige. Men tro ikke at nordmenns julebordsvaner og svenskenes er like. For der nordmenn spiser raskt og effektivt, før det er god drikke til langt på natt, er det maten som først og fremst er i førersetet hos svenskene.

Det diskes da opp med de lekreste retter, gjerne på langbord i restaurantene. Rettene skal gjerne inntas i en viss rekkefølge, og hovedregelen er at du skal unne deg fem retter.

Sammen med maten hører det naturligvis også med god drikke.

Svenske julemarkeder

Julemarkeder er en stor del av den svenske jula. ”Overalt” finnes det et julemarkeder med salgsboder. Og det skal godt gjøres å ikke få en liten dosejulestemning om du besøker et av dem.

«Jul på Liseberg» er det største av dem alle. Det har også åpent mesteparten av romjula. I tillegg finnes det mengder av andre små og store julemarkeder som er en viktig del av svensk jul.

495