Hun har vært død i godt over 1700 år, men hvert år når vi skriver 13. desember, går hun likevel sprell levende omkring og skaper salig stemning.
Personen som har gitt opphav til dagens Lucia-feiring, var en kvinne født på 280-tallet i byen Siracusa på Sicilia.
Hvordan kvinnens liv var og hvordan hennes endelikt ble, er høyst uklart, men det finnes en rekke legender omkring «Den hellige Lucia av Siracusa». Men det som er sikkert, er at hun bekjente seg til kristendommen og ba til kristendommens Gud og at dette førte til at hun led martyrdøden på datoen 13. desember rundt 20 år gammel.
Det måtte visstnok flere forsøk til før stattholderen i Siracusa lyktes med å sende jenta til de evige jaktmarker og hun skal blant annet ha blitt forsøkt brent på bål, uten at ilden ville røre henne. Angivelig reddet Gud henne gjennom alle pinsler inntil romerne drepte henne med et sverd.
Den unge damen ble etter sin død erklært som helgen og ble skytshelgen for byen Siracusa. Faktisk ble hun også skytshelgen for de blinde, ettersom hun angivelig fikk stukket ut øynene før hun ble tatt av dage.
Allerede på 500-tallet var Lucia en markant helgen og så langt nord som i England ble to kirker innviet til henne før år 800. Men veien derfra til Lucia-feiringen slik vi kjenner den idag, er lang og broket.
I katolske land feires hun fremdeles som helgen. Men i Norden er feiringen blandet sammen med den norrøne Lussi-tradisjonen. Opphavet her, er en demonliknende kvinneskikkelse kalt Lussi eller Lussekäringen med onde hensikter, som figurerer både i norsk og svensk folketro. Lussinatta var kvelden og natten før 13. desember da trollpakk var ute for å kontrollere juleforberedelsene.
Uansett – feiringen har foregått på ulike måter opp gjennom århundredene og har utviklet seg på forskjellig vis i ulike land, men det er ingen som når opp til Sverige hva gjelder feiringen.
Skikken med å feire Lucia var vanlig i svensk overklasse allerede på 1600- og 1700-tallet, men i 1927 ble den gamle skikken tatt opp igjen og folkeliggjort etter et initiativ av Stockholmstidningen. Det betød Lucia-prosesjoner i Stockholmsgatene, med lysprinsesse og sang – en kommersialisert blanding av karnevalsopptog og kåring av Lucia-prinsesser. Det ble så populært at skikken i denne formen spredte seg til resten av Sverige og store deler av Europa, Norge inkludert.
Feiringen har altså opprinnelig ikke noe med jul å gjøre, men har etter hvert blitt én av våre kjente og kjære tradisjoner vi forbinder med jul og førjulstida. De fleste av oss minnes trolig med glede morgenstundene i barndommens skoledager da lysene ble slukket og Lucia-toget kom skridende med vakker sang?
Er du i Sverige den 13. desember klarer du ikke å unngå å få med deg hvilken dag det er. Dagen feires på skoler, i barnehager, i foreninger, på veldig mange arbeidsplasser og også i private hjem. Her er det også slik at barna går rundt i nabolaget og synger i håp om å få godteri til gjengjeld.
I Sverige har de også tradisjoner for Lucia-konserter og mange steder kårer lokalavisene stedets Lucia av året.
I Stockholm er det dessuten en stor konsert i Globen hvert år den 13. desember og i gatene samles hvert år mange hundre personer i Lucia-tog.
Har du lyst til en tur til Lucia-landet Sverige, kommer du deg kjapt, trygt og billig fra Sandefjord til Strømstad med Fjord Lines MS Oslofjord. Alle medlemmer av Fjord Club reiser gratis. Det koster ikke noe å bli medlem.
697