Da den hadde premiere i Paris i 1875, ble den tatt av plakaten med merkelappen umoralsk. Rett og slett en overflatisk fiasko. I dag er den én av verdens mest spilte og populære operastykker. Snart kommer «Carmen» til operaen i Gøteborg.
Verden har endret seg radikalt siden George Bizets superberømte opera hadde premiere.
Måten den emansiperte sigøynerpiken Carmen forfører menn på med sin skjønnhet og utfordrende væremåte får idag knapt noen til å heve øyebrynet i moralsk indignasjon. Men operaen, med libretto av Henri Meilhac og Ludovic Halévy, fortsetter stadig å fasinere og fenge. Generasjon etter generasjon.
Bizet var franskmann, og selv om handlingen er lagt til Sevilla i Spania, er librettoen skrevet på fransk. Historien tar oss tilbake til 1820-årene og skildrer hvordan Carmen turer fram med sin forføreriske væremåte.
Mennene faller som fluer i lutter forelskelse. Vi møter korporalen Don José og tyrefekteren Escamillo, som begge blir nesegrus forelsket i den vakre sigeøynerjenta. Kort fortalt så eksploderer sjalusien mellom dem, og dette får skjebnesvangre konsekvenser…
At Carmen ikke overlever kvelden i operaen har vært offentlig kjent siden 1875, så det er neppe for mye å røpe. Og nettopp hvordan hennes død er iscenesatt, har og er gjenstand for tilbakevendende fascinasjon.
Velger hun sin skjebne selv gjennom å løpe rett på en kniv? Vil hun heller dø enn å leve ufri med en person hun ikke ønsker å leve med, eller blir hun et offer for konsekvensene av psykotisk sjalusi? Spørsmålene er langt fler enn svarene og er ofte en solid utfordring for regissører og artister som befatter seg med det berømte stykket.
Eksperter har pekt på flere årsaker til at nettopp denne historien ble så omstridt og også berømt. Kjærlighet, sjalusi, død og fordervelse var på ingen måte nye virkemidler i operaverdenen da «Carmen» ble satt opp første gang. Men fram til da, var disse temaene forbeholdt de høyere samfunnsklassene. Det var helt nytt at dette ble blandet inn blant lavere klasser der persongalleriet er arbeidere, personer med lavere militær rang, småkjeltringer, gatepiker og smuglere.
Nå kommer altså denne fascinerende historien og Bizets legendariske musikk på besøk til Skandinavia. Nærmere bestemt til operaen i Gøteborg, altså til Göteborgsoperaen. Premieren er 25. november, og forestillingen spilles 21 ganger fram til 23. februar.
Rollen som Carmen har mang en gang blitt omtalt som operahistoriens mest fascinerende tittelrolle. Og i Gøteborg er det mezzosopranen Katarina Giotas som spiller hovedrollen. Hun alternerer med Géraldine Chauvet, som spiller seks av forestillingene. EsDon José spilles av Joachim Bäckstrøm og Noah Stewart, mens Daniel Hällström og Mats Persson deler på rollen som Escamillo.
Dirigenter er Karen Kamensek, Tecwyn Evans og Eva Ollikainen.
Til Gøteborg og operaen i Gøteborg, kommer du raskt og enkelt med Fjord Lines ferge MS Oslofjord fra Sandefjord. Er du Fjord Club-medlem, betaler du ingen ting – selv om du tar med deg bilen. Det er gratis å bli medlem.
521