Nordmenn elsker camping i Sverige

Nordmenn elsker camping i Sverige

Campingplassene i Sverige fylles opp nå i sommer. Og stadig flere nordmenn oppdager at sommerferie i Sverige og camping, er en perfekt kombinasjon.

– Camping har jo vært en ferieform lenge, men at det nå bare øker år for år tror jeg er en kombinasjon av ulike årsaker. Nå tilbyr campingplassene mye mer av aktiviteter og boformer enn tidligere. I tillegg har campingvogner og bobilers komfort økt veldig mye, mener Eva Svärd i SCR Svensk Camping, det svenske campingforbundet.

Campinglivet kan by på flott sommeridyll. (Foto: www.SCR.se)
Campinglivet kan by på flott sommeridyll. (Foto: www.SCR.se)

Populært med sommerferie i Sverige

Tallene taler for seg selv. Bare de tre siste årene har antall gjestedøgn ved svenske campingplasser økt med over én million. I 2013 hadde rundt 450 svenske campingplasser totalt 14.496.850 gjestenetter. Året etter passerte man 15 millioner, før det i fjor økte til 15.560.268 gjestenetter.

Statistikken viser en kraftig økning for campingnæringen. Camping i Sverige er populært for tiden.
Statistikken viser en kraftig økning for campingnæringen i Sverige.

I sommersesongen i juli og august bor nesten halvparten av alle overnattende turister i Sverige på en campingplass. I juli 2014 nådde camping ”all time high” med hele 6,2 millioner gjestenetter i løpet av månedens 31 dager.

Camping for alle

Og du trenger ikke lenger å se på det som ”harry” å dra på campingtur. Camping har blitt noe veldig mange av oss gjør – uavhengig av alder og kjønn. Og det finne massevis av gode grunner til å dra på campingferie.

– Det beste med campinglivet er at alle har en mulighet til å oppleve det, sier Svärd, og fortsetter:

– Du behøver ikke en stor bobil, det holder med et lite telt. Og da får du full tilgang til hele tilbudet ved campingplassen du bor på. I tillegg ligger plassene ofte i fantastiske naturmiljøer som du ikke får tilgang til andre steder. Mange ligger helt i strandkanten ved sjøen, eller ved en innsjø i skogen. Det er bare å åpne døra eller teltet, så kan barna løpe rundt å leke. Det kan man ikke gjøre på et hotell.

Millioner camper i Sverige

Naturlig nok er det svenskene selv som sørger for de fleste av gjestedøgnene ved de svenske campingplassene.

Drøyt 76 % av dem står svenskene for, mens 12,5 prosent kommer fra vår side av grensen. Av totalen på over 15 millioner gjestedøgn, står nordmenn for nesten to millioner av dem.

Standarden på campinghytter har etterhvert kommet seg veldig. Ved Kneippbyen Resort Visby kan du nyte denne perlen. (Foto: www.scr.se)
Standarden på campinghytter har etterhvert kommet seg veldig. Ved Kneippbyen Resort Visby kan du nyte denne perlen. (Foto: www.scr.se)

Ola og Kari Nordmann er i klart overtall når det kommer til utenlandske campinggjester i Sverige. 69 % av alle utenlandske gjester kommer nemlig fra vårt land, mens Nederland følger på plassen bak.

Over 400 campingplasser

Den forrykende oppturen for camping i Sverige er ikke i ferd med å avta, mener Svärd. Ifølge henne er det lite som tilsier at trenden skal snu.

– Det er vanskelig å si hvordan fremtiden vil utvikle seg. Men det er ingenting som tilsier at populariteten til camping ikke skal fortsette å øke. Men det kan være at formen på camping kommer til å endre seg. Det kan bli ulike utviklinger, som at campingplassene kan utvikles med finere hytter, aktiviteter og bassengområde. Bobilgjestene øker også raskt, og disse gjestene har andre behov.

Ved Hafsten Resort er det bare å kaste seg ut i vannsklia og bassenget en varm sommerdag. Camping i Sverige er populært for tiden.
Ved Hafsten Resort er det bare å kaste seg ut i vannsklia og bassenget en varm sommerdag. (Foto: www.hafsten.se)

Den svenske campingforeningen har totalt 450 medlemmer. De tilbyr totalt 9.000 campinghytter og 75.000 campingtomter. På de 450 campingplassene finner du også 100 badebassenger, 230 restauranter, 285 caféer og 400 lekeplasser.

Dersom du vil reise til Sverige i sommer, har du derfor rikelig med valgmuligheter om det er campingtur som står på ønskelista. Og ved Sveriges vestkyst kan du oppleve noen av landets flotteste campingplasser hvor den lekre skjærgården står på menyen. Du kan campe ved havet, sjøen, kanaler eller i marka.

Ta fergen fra Sandefjord

Dersom du kjører bil kan du komme deg til Sverige med Fjord Lines ferge, MS Oslofjord, fra Sandefjord til Strömstad. Mer informasjon og mulighet for bestilling finner du på fjordline.com.

Fergen har daglige avganger, tilbyr en flott buffet og har en tax free-butikk med godt utvalg.

694