Midt i skauen ligger shoppingmekkaet i Ullared

Midt i skauen ligger shoppingmekkaet i Ullared

Du kan aldri vite hva varen vil koste før du faktisk oppsøker Gekås Ullared. Men det er god sjanse for at den vil være billig.

I likhet med flere av de virkelige store kjøpesentrene som tiltrekker seg grensehandel fra Norge, er Gekås Ullared plassert litt «in the middle of nowhere». Logisk er det så klart, all den tid det samlede butikkarealet er på mer enn 35.000 kvadratmeter, eller nesten seks fotballbaner.

Et kjøpesenter av denne størrelsen får man simpelthen ikke plass til i tettbebygde strøk. Derfor er Gekås Ullared plassert langt inne i en skog, like nord for Falkenberg i Sør-Sverige.

Her har man siden 1963 bygd opp et aldri så lite imperium i svensk og skandinavisk målestokk. Ullared står for de fleste shoppingrekordene i Norden, for eksempel antallet kunder i løpet av én dag. 30. juli 2013 hadde kjøpesenteret elleville 27.500 kunder innenfor dørene. Og årlig kommer det nærmere fem millioner kunder til Ullared for å shoppe. I 2012 hadde varehuset en omsetning på 4,3 milliarder svenske kroner.

Listen med gigantiske tall er lang, og én ting er sikkert. Nordmenn elsker å reise til Ullared i Halland, knappe 10 mil sørøst for Göteborg. Dansker kommer også. Og i høyeste grad svensker. Fra Nord-Sverige flys spesielle grupper med charterfly til Göteborg for å få oppleve Gekås Ullared.  I gjennomsnitt kjører kundene 208 km hver vei for å besøke varehuset.

En livsstil

På Ullared er shopping en livsstil. Er du sliten og trøtt etter å ha trålet en del av de 17 avdelingene på senteret, kan du trekke deg tilbake på kjøpesenterets eget motell. Campingplass og hytteby for kundene finnes også. På grunn av størrelsen, prisene og det brede produktsortimentet, er Gekås Ullared blitt et sted mange legger ferien sin til.

Det kan bli lange dager med shopping på Gekås Ullared, noe ikke alle i familien nødvendigvis setter like stor pris på. Håkan Dahlström Photography
Det kan bli lange dager med shopping på Gekås Ullared, noe ikke alle i familien nødvendigvis setter like stor pris på. Håkan Dahlström Photography

Hovedgrunnen til den ekstreme populariteten er så klart prisene. «Maskineriet» Gekås Ullared ønsker å tilby kvalitetsvarer til billigst mulig pris – et grunnprinsipp som fungerer som intravenøs næring til en massiv kundegruppe. Varehuset har meget lav fortjeneste på varene sine, og kundene svikter definitivt ikke. Det sies at om ikke kjøpesenteret får inn nye varer hvert tiende minutt, ville kundene ha tømt senteret på mindre enn to døgn.

I gjennomsnitt ankommer faktisk et vogntog Ullared hvert tiende minutt for å lesse av varer.

Det spesielle er at Ullared aldri opplyser om hverken vareutvalg eller priser på forhånd, for eksempel gjennom sin nettside. Bakgrunnen for dette er at senterledelsen ikke ønsker at misnøyen skal bre seg hvis ikke kunden finner det den leter etter i det massive vareutvalget. Kanskje har man gått tom for akkurat den varen?

Ullared skiller seg ut på flere måter. Her gjennomfører man aldri spesielle kampanjer eller tilbud. Ganske enkelt fordi man hele året, hele tiden, skal ha den samme prisen på det samme produktet. Og den skal være lukrativ.

Utvalg som få andre

De 17 avdelingene på Ullared selger blant annet mat, klær, sportsutstyr, elektronikk, vesker, kosmetikk, dyrefor, tekstiler, leketøy, vaskemidler og interiørprodukter – alt til nesten halvparten av norske priser. Mens avdelingen Hem-el rommer hjemmeelektronikk som brødristere, støvsugere og espressomaskiner, selger avdelingen Media billige flatskjermer, kameraer og datatilbehør.

Avdelingen for Kroppspleie er det første en møter når en entrer dørene. Billige dusjsåper, sjampoer og tannpasta er en del av utvalget man vil treffe på umiddelbart. Damer trekker gjerne til avdelingen for dameklær først som sist – i tillegg til hverdagsklær og festtøy fins et bredt utvalg av ytterklær.

Håkan Dahlström Photography
Gekås Ullared er kjøpesenteret i Sverige som slår alle rekorder. Håkan Dahlström Photography

Fra Norge har du mange måter å reise på. Tar du båt fra Sandefjord til Strömstad i Vest-Sverige, kan du kombinere Ullared-besøket med å utforske flere outletbutikker på veien.

Hvordan reise?

706