Nyt små og store filmer under Gøteborg Film Festival

Nyt små og store filmer under Gøteborg Film Festival

Det er duket for en filmfestival av de sjeldne når Gøteborg Filmfestival arrangeres om kort tid. 40 år med festival markeres med et smell!

Startskuddet for Gøteborg Film Festival, Sveriges største filmfestival, gikk allerede i 1977. Siden den gang har festivalen blitt arrangert hvert eneste år. Med andre ord har den i år 40-års jubileum.

– Vi feirer 40 år nå og det er naturligvis veldig kult. Det kommer til å bli markert på flere måter under festivalen, forteller pressesjef Sofie Nustad.

Jubileet skal blant annet markeres med direktesending som når hele Västra Götaland, det skal lages en jubileumsbok og et festivalretrospektiv.

 

Historien om Tom of Finland er første film ut under Gøteborg Film Festival.
Historien om Tom of Finland er første film ut under Gøteborg Film Festival.

Finsk premierefilm

Fredag 27. januar starter jubileumsfestivalen. Da er det premierefest og verdenspremiere på filmen «Tom of Finland». En film om berømte Touko Laaksonen, en finsk illustratør som laget homoerotiske og pornografiske tegninger. Det gjorde han i en tid da homofili var forbudt i Finland.

Filmen skildrer hans liv fra å være en soldat under andre verdenskrig, via vold og forfølgelse i Helsingfors, til frigjørelse i liberale California.

I dag er flere av Touko Laaksonens kunstverk utstilt på flotte gallerier.

– Vi er veldig stolte over å vise «Tom of Finland» som premierefilm. Det er en vakker, intelligent og dypt rørende skildring om en fascinerende person og et unikt kunstnerskap. Filmen er en sterk kunstnerisk film med stor internasjonal appell, noe som gjør den ideell som premierefilm for Gøteborg Filmfestival, skriver festivalens kunstneriske leder, Jonas Holmberg, på deres egen hjemmeside.

Nærmere 500 filmer under Gøteborg Film Festival

Men den finske filmen er bare én av mange godbiter festivalen har på programmet i løpet av 11 festdager.

Gøteborg Film Festival viser filmer på 14 forskjellige kinoer i Gøteborg.
Gøteborg Film Festival viser filmer på 14 forskjellige kinoer i Gøteborg.

Dersom du er filminteressert, vil du nærmest garantert finne både én, to og tre filmer som fenger deg. Totalt skal det vises 457 filmer fra 84 forskjellige land. Ikke noe småtteri med andre ord!

Norsk film er også godt representert under årets festival. 22 filmer står på programmet. Flere av dem har også et samisk fokus i år.

– I tillegg til filmer blir det også seminarer, fester og musikk under festivalen, forteller Sofie Nustad.

Gøteborg Film Festival samler mange publikummere hvert eneste år.
Gøteborg Film Festival samler mange publikummere hvert eneste år.

Norden største filmfestival

Gøteborg Film Festival regnes som den største i Norden. Det skyldes ikke bare antallet publikummere som ser de over 400 filmene som vises, men også fordi festivalen samler nærmere 2.000 personer fra filmbransjen. Og de kommer fra hele verden.

Gøteborg er verdt et besøk

Er du glad i film er det derfor all mulig grunn til å besøke den svenske storbyen. Gøteborg er en herlig by hvor dere også kan oppleve langt mer enn bare filmene som kan sees.

Gøteborg reiser du raskt og enkelt til med Fjord Line fra Sandefjord til Strømstad. Overfarten tar bare 2 ½ time. Fra Strømstad er det bare halvannen time i bilen før dere kan nyte både filmer og opplevelser.

516