Nordens Ark – en helt ny måte å tenke dyrepark på

Nordens Ark – en helt ny måte å tenke dyrepark på

I dyreparken Nordens Ark, under én time fra fergeleiet i Strømstad, kan du se eksotiske og sjeldne dyr på nært hold – uten å ha dårlig samvittighet for å more deg på dyras bekostning.

For Nordens Ark skiller seg vesentlig fra andre dyreparker. Denne er nemlig drevet av en ideell stiftelse, og alle parkens inntekter kommer dyrene til gode gjennom forskning på hvordan vi kan redde utrydningstruede arter. Parkens rundt 60 ansatte er like opptatt av å lære bort det de kan, som å gi sine besøkende gode opplevelser.

Tom og Timmy: Tom, som jobber i Nordens Park, og som har viet livet til å redde utrydningstruede dyrearter, forklarer Timmy.
Tom og Timmy: Tom, som jobber i Nordens Park, og som har viet livet til å redde utrydningstruede dyrearter, forklarer Timmy.

At voksne mennesker synes det er interessant å se og lære om sibirtigre, manulver, snøleoparder og gauper er ganske innlysende, men en dag sent i januar tok vi med oss seksåringen Timmy Dammen for å se om parken også appellerer til de minste.

I parken møtte Timmy naturfotograf, dyreelsker og daglig leder for den 383 hektar store parken de siste 13 årene, Tom Svensson.

– Vi sager over den grenen vi sitter på. De siste 40 årene har vi mistet 58 prosent av jordens arter, og det bare fortsetter. Alt sammen er en direkte konsekvens av hvordan vi mennesker oppfører oss og tenker, eller lar være å tenke, for å si det mer korrekt.

Her ser du Timmy hilse på en sibirtiger: 

Det svarer Svensson oss voksne på spørsmålet om hvorfor han slapp det han hadde i hendene, sa opp en godt betalt jobb i næringslivet og viet livet sitt til å begrense menneskenes skadeverk. Deretter henvender han seg til Timmy og går i gang med å vise, fortelle og forklare.

Slapper av: Sibirtigeren Sparta, er født og oppvokst i Nordens Ark. Her strekker hun seg og gjester sløvt og hadde du vært der - ja da ville du hørt henne male.
Slapper av: Sibirtigeren Sparta, er født og oppvokst i Nordens Ark. Her strekker hun seg og gjester sløvt og hadde du vært der – ja da ville du hørt henne male.

Og ja – Timmy gjorde store øyne og lyttet, tittet, lo og sa oj oj i nesten fire timer i strekk!

Her hilser Timmy på jerven:

Hvordan komme seg til Nordens Ark?

Nordens Ark har mye å by på.
Nordens Ark har mye å by på.
385