I åtte år har familien Rutger hatt Daftø Camping & Resort i Strömstad som sitt andre hjem. Der har det etterhvert nærmest blitt et lite ”Lille-Norge ” hvor både voksne og barn har blitt som en stor familie.
Bak mørke pilotbriller skuer Arne Rutger utover bukta ved Daftø som strekker seg innover langs siden til campingplassen. Nede i vannkanten bader noen barn, til tross for at det blåser relativt friskt denne dagen. Ifølge Arne er det 23 grader i vannet.
– Arne, kan jag få låne lite bensin av dej?
Det er naboen til Arne Rutger som stikker hodet over hekkekanten og spør. Han er en av få ”fastboende” svensker man finner på den sørlige delen av det som er en av de største og flotteste campingplassene i Sverige.
– Vil du ha norsk bensin da, spør Arne tilbake og ler godt.
– Jajamen, så klart!
Noen minutter senere durer kantklipperen til svensken i gang på den andre siden av hekken. Vel og merke etter litt startproblemer.
-Jeg tipper at i området her er det nesten 90 prosent nordmenn som er fastboende. Men det er jo noen plasser som er reservert til de som kommer og går også. Og det er nok litt flere omreisende svensker enn fastboende, forteller Arne Rutger.
Man tar derfor ikke for hardt i om man kaller området for ”Lille-Norge”.
Rutger er på sommerferie på Daftø. Det er han for åttende året på rad. Sammen med kona Hilde og de to barna Charlotte (17) og Caroline (9). I tillegg har Charlotte med seg bestevenninna Josefine (17).
Tidligere har også datter nummer tre vært med på moroa. Men det er ikke like morsomt å dra på familieferie som 20-åring som da man var 10 år…
En ny nabo dukker plutselig opp utenfor plattingen til Arne for å slå av en liten prat. På den lille eiendommen har han fått plass til både campingvogn, fortelt og en liten terrasse. Også bilen får plass foran vogna.
Det er tydelig at man får gode venner og hyggelige bekjentskaper av en slik måte å feriere på. Og det er kanskje ikke så rart at de har blitt godt kjent med sine nærmeste naboer. For fra påske, til godt ute i oktober, legger de nesten hver helg ut på den rundt to timer lange kjøreturen fra Nannestad til svenskekysten.
Det har de gjort så ofte de kan i de åtte årene de har eid campingvogn. Det skal en meget god grunn til for at familien ikke tilbringer helga i Sverige.
– Det viktigste når man bor slik på en campingplass, er at man må ha sosiale antenner. Da kommer man lett i kontakt med folk. Uten er det nesten nytteløst. Men både jeg og Heidi har lett for å komme i kontakt med folk. Nei, vi koser oss utrolig mye her, sier Arne ettertenksomt bak solbrillene.
Og det er lett å tro på. For Daftø er faktisk en liten campingperle av de sjeldne med sin fantastisk flotte beliggenhet ved Kosterhavet.
Det er bare et mislykket steinkast fra terrassen til familien, og ned til vannkanten. Her er det både badestrand og bryggekant små og store kan bade fra.
I dag skal vi for eksempel ha fårikål-aften. En annen dag skal vi ha ribbe på menyen.
Kort vei fra campingvogna har Rutger også båt liggende som blir tatt i bruk titt og ofte.
– Det er vel fem-seks-sju vogner vi har veldig god kontakt med. I dag skal vi for eksempel ha fårikål-aften. En annen dag skal vi ha ribbe på menyen. Da har vi litt godt i glasset og koser oss. Begge delene har vi en gang i løpet av sommeren, forteller Hilde.
Også barna storkoser seg med å være på campingferie i Daftøs ”Lille-Norge”: Fra morgen til kveld er de ute ”og flyr”. Og av og til overnatter de hos de andre familiene.
– Det er et fantastisk flott sted for barna. Her har de alt. Dessuten er barn og unge gode til å ta vare på hverandre her. Ungdommen går sammen, og alle er velkommen i gjengen, uansett hvem man er og hvordan man ser ut. Daftø er en barnecampingplass ”deluxe”, mener paret.
På bordet Arne ligger en sigarettpakke. Arne tar opp pakka, finner frem lighteren, tenner på sigaretten, og blåser ut røyken.
De to starter på historien om hvordan de endte opp som campere.
– For meg var det egentlig noe jeg aldri kunne tenkt meg. Jeg synes det var ”harry”, sier Hilde og smiler.
Hennes søster og daværende kjæreste var allerede da gjester ved Daftø. Og søsteren klarte å overtale paret om at campinglivet var verdt å prøve.
De ble med på en tur til den svenske campingperlen, og det var nesten kjærlighet ved første blikk for familien fra Nannestad, da de kom til Daftø for første gang.
Ikke lenge etter var kjøpet av en campingvogn i boks.
-Vi kjøpte den fra en kar i Trondheim. Han møtte oss i Elverum, og der fikk vi vogna. Den var en liten tur hjemom, før vi kjørte den til Daftø. Og her har den stått siden, sier Arne og ler.
Han er ferdig med sigaretten og tar seg en slurk vann av en grønn vannflaske.
I åtte år har familien Rutger fra Nannestad hatt Daftø Camping & Resort i Strömstad som sitt andre hjem. En campingplass som gradvis har utviklet seg til et Norge i miniatyr, hvor både voksne og barn er som en stor familie.
Det var februar og kaldt. Og jeg satt én uke i kø for å få denne plassen. Det var bra jeg hadde litt god rødvin å varme meg på
De synes de har fått plass på en av campingplassens flotteste ”eiendommer”. Men de fikk den ikke uten en god ”kamp”. For å få plassen måtte Arne sitte i kø. Lenge.
For om noen velger å si fra seg plassen sin, gjelder prinsippet om førstemann til mølla.
-Det var februar og kaldt. Jeg satt én uke i kø for å få denne plassen. Det var bra jeg hadde litt god rødvin å varme meg på. Men det var verdt det, sier han og ler godt.
Ingen av dem kan slik det er nå se for seg en annen form å feriere på. De elsker campinglivet: Det sosiale med alle naboene de har blitt så godt kjent med, og at barna har det like bra.
– Det eneste kjedelige med camping er om det regner flere dager i strekk. Da blir det kjedelig å bare sitte inne, sier Hilde.
Daftø er en av fem campingplasser på den svenske vestkysten som har fem av fem mulige stjerner. Det betyr at den er blant de beste du kan besøke.
Derfor er den heller ikke blant de billigste alternativene. Arne Rutger betaler 30.000 kroner i året for å ha campingvogna stående der permanent.
-Det er en del kroner. Men det er ikke så mye når man tenker over hvor mye vi bruker plassen. Mange svir av 60.000 på å ta med hele familien til Syden i to uker om sommeren. Når de kommer hjem er feriekassa tom, mens vi fortsatt kan feriere så mye vi vil, sier han.
De ser ikke for seg å ta farvel med sitt andre hjem med det første. Så lenge barna trives er det ikke et alternativ.
-Vi har en liten drøm da, sier Arne, og tar seg en ny slurk av vannflaska.
– Vi håper jo at det kan bli noen barnebarn på oss etterhvert, og at en av døtterene våre kanskje vil overta denne plassen vår. Da kan vi reise litt rundt i verden, men fortsatt komme på besøk her når det passer.
Det fine med Daftø Camping & Resort, er at det går raskt å reise dit. Du reiser enkelt til Sverige med Fjord Line fra Sandefjord til Strømstad. Overfarten tar bare 2 1/2 time.
Derfra er det bare snaue ti minutter å kjøre før dere er fremme. Ved Daftø er bomulighetene mange. I likhet med familien Rutger, kan dere leie sesongplass om dere er heldige. Men kampen om disse er tøff. Det er også god plass til dere som bare vil være på besøk i noen dager, før dere drar videre til neste eventyr. Da finnes det plasser til både bobiler, campingvogner og telt. I tillegg kan dere låne en av hyttene som leies ut.
Når valget er gjort er det bare å nyte oppholdet og alle mulighetene som finnes for både små og store!
-Daftø er et fantastisk sted og perfekt å ta med barna til. Enten det er sommerferie eller bare en helgetur utover høsten, avslutter Arne og Hilde.
1609