Vinterferieparadis over grensa

Vinterferieparadis over grensa

Ta med familien på kortreist vinterferie i Sverige. Med utgangspunkt i Strömstad kan den bli både innholdsrik og spennende.

En godt skjult hemmelighet for noen, men langs vestkysten i Sverige popper det opp opplevelser som gleder mor, far og barn på familieferie. Er Göteborg endelig destinasjon – vurder noen mellomstopp på veien.

Start med en båttur fra Sandefjord til Strömstad. Plukk fra øverste hylle blant aktivitetene som passer familien best. Vi gir deg ingrediensene her:

Strömstad

I den lille havnebyen ligger alt til rette for en behagelig start – enten du er på dagstur, eller starter vinterferieuka her.  På Strömstads Badanstalt kan mor og datter pleie kropp og sjel med spabehandling. En friskere variant finnes i Strömstad Kallbadshus, som holder åpent hver onsdag og søndag fram til 31. mai. Finn varmen i badstua etter et kaldt bad i havet. Det populære kaldbadshuset befinner seg ved strandpromenaden i sentrum.

Foto: Morten Ståle Nilsen
Kallbadhuset ligger vakkert til, med en fantastisk utsikt mot Kosterhavet. Foto: Morten Ståle Nilsen

Er shopping en del av ferieplanene, ligger Nordby ShoppingCenter strategisk plassert bare 19 kilometer fra Strömstad sentrum. Her kan barna leke og hygge seg mens mor og far handler. Djungelland er et lekeland med jungeltema for barn fra 1 til 11 år.

Djungelland Nordby.
Djungelland Nordby. Foto: Nordby.se

Grebbestad

5 mil sørover finner du vestkystperlen Grebbestad i Bohuslän, hvor TanumStrand Hotell og Konferanse ligger idyllisk plassert ved sjøen. Hotellet er kjent for førsteklasses mat og mangfoldige aktiviteter. Her kan familien bo på hotellrom eller i hytte. TanumStrand tilbyr noe for enhver. I svømmeanlegget finnes vannsklie, grotter, boblebad, barnebasseng og badstue. På kveldstid inviterer hotellet ofte til musikalsk underholdning.

Er du glad i sjømat bør du besøke Everts Sjöbod. Her finner du sannsynligvis de beste østersene i hele Sverige, som verdenskjente Paul Bocuse (mannen bak verdensmesterskapet i kokkekunst), har hyllet ved flere anledninger.

Vakre Tjurpannan befinner seg bare 10 minutter unna TanumStrand. Naturreservatet er regelrett storslagent, med sin fantastiske utsikt til det åpne havet i vest.

Fjällbacka

Krimforfatteren Camilla Läckberg har gjort knøttlille Fjällbacka kjent gjennom sine bøker. Nå arrangeres det ukentlige «mordvandringer» på vestkystperlen.
Krimforfatteren Camilla Läckberg har gjort knøttlille Fjällbacka kjent gjennom sine bøker. Nå arrangeres det ukentlige «mordvandringer» på vestkystperlen. Foto: Asa Dahlgren/ Turistrådet Västsverige

En kort kjøretur unna finner du også tettstedet Fjällbacka, kjent som hjemplassen til suksessforfatter Camilla Läckberg. Flere av krimbøkene hennes henter både inspirasjon og handling fra den idylliske vestkystplassen. Hver helg arrangeres det derfor «mordvandring» i forfatterens fotspor. På hverdagene kan man dessuten dra på et spennende eventyr i form av guidet tur med postbåten.

Nordens Ark

Tre mil sørover ligger Nordens Ark, det perfekte mellomstoppet på vei til Göteborg. Kjøreturen fra Strömstad er på under én time. I den helårsåpne dyreparken får barn og voksne oppleve eksotiske dyr som amurleopard, fjellugle, ulv, skogsrein og panda.

Parkens mål er å bevare utrydningstruede arter, og her ferdes de fritt i sitt eget element. En tre kilometer lang sti sørger for at alle dyrene kan betraktes på nært hold.

Sibirtigre er et av flere spektakulære syn i dyreparken Nordens Ark.
Sibirtigre er et av flere spektakulære syn i dyreparken Nordens Ark. Foto: Tom Svensson/Nordens Ark

Er man først på dyresporet byr Havets Hus i Lysekil bokstavelig talt på et dypdykk. Saltvannsakvariet viser hundretalls av fascinerende undervannsarter som holder til i Gullmarsfjorden og Västerhavet.

Skövde

Vurder også en liten avstikker innover i landet, nærmere bestemt til Upplevelsesbad Arena Skövde. Badet har status som et av Sveriges ypperste eventyrbad, med alt det medfører. Her vil barna glede seg stort over bassengene, rutsjebanene, tunnelene og klatreveggene. Det finnes også en relax-avdeling tilknyttet badet.

I Skövde er Balthazar Science Center definitivt verdt et besøk. Utforsk naturvitenskap og teknikk – test simultanevnene og opplev hvordan det er å krype gjennom et hjerte.

Göteborg

Fra Skövde er det to timer i bil til selve rosinen i pølsa, nemlig Göteborg. Sveriges nest største by vekker begeistring hos alle generasjoner av familien, men i vinterferien er det kanskje naturlig å gi barna en opplevelse de sent vil glemme?

I Liseberg er fart og spenning en garanti for barna. Hvorfor ikke gå for en vinterferie som starter i Strömstad og ender opp i Sveriges nest største by?
I Liseberg er fart og spenning en garanti for barna. Hvorfor ikke gå for en vinterferie som starter i Strömstad og ender opp i Sveriges nest største by? Foto: Liseberg.com

Vurder i så fall konseptet barnas Göteborg. Byen er fullspekket med spennende aktiviteter for barnefamilier, og her kan dere velge og vrake blant over 30 av dem. Noen av de mest populære: Liseberg, Universeum, Aeroseum, Alfons Åbergs Kulturhus, Bokskåpet, Klatterdomen, Världskulturmuseet og Valhallabadet. Dere velger selv hva som ender opp i handlekurven.

Branäs

Er dere ute etter noe helt annet? Hvorfor ikke kjøre nordover fra Strömstad i stedet? Etter 4,5 timer i bil ankommer man Branäs i Värmland. Skianlegget er som skapt for skiglade nordmenn.

Det mangler ikke på gode skisteder i Sverige. Litt over 30 mil nord for Strömstad finner man Branäs – et familievennlig skianlegg.
Det mangler ikke på gode skisteder i Sverige. Litt over 30 mil nord for Strömstad finner man Branäs – et familievennlig skianlegg. Foto: Jonas Ingman – M2B AB

Her finner du alt fra svarte bakker for de vågale, til flate familiebakker for lek og skikjøring. Utendørsaktivitetene er gratis for alle barn. Barn under 8 år får dessuten gratis heiskort.

 

894