Dette bør du oppleve i Sverige i vinter

Dette bør du oppleve i Sverige i vinter

Sverige er populært å besøke for mange nordmenn. Spesielt på sommerhalvåret. Men Vest-Sverige har mye å by på også når Kong vinter er på besøk!

Nordmenn elsker å reise når anledningen byr seg. Har du tid og lyst til en utflukt i løpet av de neste ukene, har Sveriges vestkyst mye spennende å by på – for alle.

Vi serverer deg ti tips til hva du kan se og oppleve i Sverige i de kommende ukene.

Jul på Liseberg er et av mange julemarkeder du bør oppleve i Sverige de kommende ukene.
Stemningsfullt: Jul i Liseberg er et av mange julemarkeder du bør oppleve i Sverige de kommende ukene. Foto: www.liseberg.se

Besøk Sveriges største julemarked på Liseberg

Hver sommer hvalfarter tusenvis av nordmenn til Skandinavias største fornøyelsespark. Men tro ikke at Liseberg bare er åpent når gradestokken er over frysepunktet.

Hver høst er det skrekk og gru med Halloween i Liseberg. Gresskar og skumle figurer rekker knapt å flyttte ut av parken, før julekosen er på plass. Jul i Liseberg er definitivt noe du bør oppleve i Sverige før du åpner luke nummer 24 i kalenderen om én drøy måned.

Fem millioner lys og 700 juletrær er med på å få frem julestemningen. Parken kan by på juleverksted med nissen, diverse show og julemat i restaurantene. Naturligvis er det også flere karuseller som har våknet opp fra vinterdvalen.

Jul på Liseberg er åpent fra 18. november og hver helg ut november, samt nesten hver dag frem til 29. desember.

Julemarkeder i hopetall

Er du på utkikk etter unike smykker, keramikk eller kunst og andre design-varer? I såfall er Gøteborg byen. For i førjulstiden er det julemarkeder flere steder i byen. Her finner du noen av julemarkedene som er verdt et besøk.

Kajakkpadling tilhører ikke bare sommeren. Den lekre skjærgården utenfor Gøteborg, kombinert med snø på holmene, er vel verdt å oppleve i Sverige.
Hiv deg på sjøen: Kajakkpadling tilhører ikke bare sommeren. Den lekre skjærgården utenfor Gøteborg, kombinert med snø på holmene, er vel verdt å oppleve i Sverige. Foto: www.visitsweden.com

Utforsk sjøen, selv på vinteren

Gøteborg er først og fremst kjent for sitt storbyliv. Men du skal ikke kjøre langt fra bykjernen før en helt ny verden åpner seg. Gøteborg har også en vakker skjærgård å by på.

De færreste av oss begir seg ut i det våte element på vinterhalvåret. Det høres rett og slett fryktelig kaldt ut. Men en padletur på sjøen kan gi deg en helt annerledes vinteropplevelse enn det du er vant til. Du kan padle mellom snødekte holmer og skjær, og kanskje hilser en sel på deg mens du sitter i kajakken?

Du trenger ikke bekymre deg for at det skal bli for kaldt. Du kan nemlig leie varme klær sammen med tørrdrakt og alt annet utstyr du trenger for turen. Inkludert i prisen er også fire timers guidet tur og lunsj.

Nyt julemat med fantastisk sjøutsikt

Noen få mil nord-vest for Gøteborg finner du Sveriges første flytende hotell. Salt & Sill er det kledelige navnet på hotellet som er lokalisert på Klädesholmen.

Hotellet er velkjent og hit kommer det folk fra fjærn og nær for å se og oppleve stedet. Det skal godt gjøres å finne et sted med bedre havutsikt enn denne restauranten. Og i disse dager serverer de naturligvis julemat.

Når du besøker Klädesholmen anbefales det å gå en tur i området der små båthus ligger tett i tett ved sjøkanten. Stedet er rett og slett ganske så sjarmerende!

2016-10-18-13-08-42Opplev en magisk Santa Lucia-konsert

Lucia-feiringa er en svært viktig del av julefeiringen i Sverige. Over hele landet arrangeres det Lucia-konserter, og Gøteborg er intet unntak.

Flere kirker i byen feirer Lucia-dagen med konserter. Domkirken i byen feirer Lucia med fire konserter den 10. , 11. og 13. desember. De kan love en kirke pyntet med masse stearinlys og flott musikk.

Og boblebad

Om du setter deg i en båt og tøffer utover på det kalde blå vannet i rundt 30 minutter, ut fra Fjällbacka eller Hamburgsund, kommer du til Väderöarna.

Øyene er kjent for å ha mye av både sol og vind, samt at de ligger så langt vest du kan komme i Sverige. De er også en del av Kosterhavets nasjonalpark.

Ute i havgapet kan du bo på gjestehuset og nyte både sjømat og julemat. Og når dere har spist dere gode og mette, venter en rykende varm granittbadstue og badetønner utendørs, med sjøen som nærmeste nabo.

Haga er er sjarmerende bydel i Gøteborg. Om du er i byen, er den og en av de mange barene og caféene vel verdt et besøk.
Julegaveeldorado: Haga er en sjarmerende bydel i Gøteborg. Om du er i Gøteborg, må du ta turen innom. her er det haugevis av kafeer, barer og spisesteder å besøke. Og de spesielle julegavene hanker du inn her!

«Jule-fika» i sjarmerende Haga

Bydelen Haga i Gøteborg er velkjent for sine Haga-buller. I juletiden har den enda mer å by på.

Haga er stedet der du kan glemme alt mas og jag etter den perfekte julegaven til din kjære. I stedet kan du slå deg ned på en av de mange caféene for å nyte en god kopp varm kaffe sammen med litt julebakst, eller noe annet godt å bite i.

Bo som en konge i et slott

Mange av oss lurer kanskje på hvordan det er å bo som de kongelige. Vel, ved Thorskogs Slott har du muligheten til å oppleve nettopp det.

Slottet ligger bare en 30 minutters kjøretur nord for Gøteborg. Og om du for eksempel har lyst til å overraske din kjære med en helgetur, så er Thorskogs Slott et perfekt sted hvor dere kan nyte flott natur, fantastisk mat, god vin og en god seng, for å nevne noe.

For å sitere slottets egen hjemmeside: – Thorskogs Slotts filosofi er å sette gjesten fremst i rommet og at de får en følelse av «velkommen hjem» under besøket på slottet.

Feire nyttårsaften med fantastisk sjøutsikt

Er kalenderen din foreløpig tom nyttårsaften? Vel, i såfall kan vi anbefale Lådfabrikken som ligger på øya Orust. Det er Sveriges tredje største øy og den ligger midt mellom Strømstad og Gøteborg.

Lådfabrikken var tidligere en fabrikk hvor det blant annet ble produsert båter. I dag er det gjort om til et trendy overnattingssted, med havet som nærmeste nabo.

Når vi vinker farvel til 2016, tilbyr stedet en «nyttårspakke» hvor overnatting og sjømatsmiddag står på menyen. Hummer, krabbe, svensk kaviar og diverse fisk er noe av det du kan vente deg, sammen med sjøutsikten.

Opplev et juletre-kor

Om du liker julesanger, vil du elske koret «The singing Christmas tree».  Navnet kommer av at koret faktisk er formet som et juletre. Og om du lurte: De fremfører naturligvis julesanger!

Igjennom hele desember, frem til julaften, kan du se og oppleve koret flere ganger om dagen ved statuen Koppamärra og ved Kungsportsplatsen i sentrum av Gøteborg.

En yngre versjon av «juletreet», det vil si barn og unge, vil også opptre på forskjellige steder i byen.

Reis med Fjord Line til Strømstad

Alt dette er noe av det du kan oppleve i Sverige i de kommende ukene. Om noe av det frister deg, kommer du deg raskt og enkelt til Sverige med Fjord Lines MS Oslofjord som seiler fra Sandefjord til Strømstad to ganger daglig. Medlemmer av Fjord Club reiser gratis, både med og uten bil. Og det er helt gratis å melde seg inn!

1241