Lysekils akvarium lar deg hilse på hai

Lysekils akvarium lar deg hilse på hai

Havets Hus i Lysekil er ikke som alle akvarier. Her avles det fram en egen haiart.

Småflekket rødhai kan riktignok ikke bli noe særlig lengre enn én meter, men haiarten kan trygt sammenlignes med sine mange større artsfrender.

– Den er i formen lik dem man ser på TV eller film, forklarer akvariestekniker og guide Odd Bengtsson.

I flere år har akvariet i den koselige byen Lysekil på Sveriges vestkyst, avlet fram den utrydningstruede haiarten. Hvert år settes det ut mellom fem og ti av dem i Västerhavet. Men mange av dem er også å se i de rundt 40 ulike tankene som Havets Hus rommer.

Havets Hus Lysekil
Det stimer av fisk i akvariet Havets Hus i Lysekil.

Vårstemning i Lysekil

Våren er ikke helt på plass kalendermessig, men sjøen i den koselige og sjarmerende kystbyen ligger badet sol. Det er lett å drømme seg noen uker frem, til temperaturen sniker seg over 20-tallet og sola skinner fra skyfri himmel.

– Det er flott her nå. Vi går en veldig fin tid i møte, sier Sara Lindqkvist, markeds- og gjesteansvarlig ved Havets Hus mens hun ser utover den lekre skjærgården, som er akvariets nærmeste nabo.

Noen få hundre meter unna befinner ikoniske Strandflickornas Havshotell seg. Og tre mil vestover har den helårsåpne dyreparken Nordens Ark etablert seg.

Mange sommergjester i akvariet

I juni, juli og august er det et yrende folkeliv i Lysekil. Og de fleste som drar på ferie hit legger inn et besøk på Havets Hus. Selv om flesteparten av gjestene kommer da, har akvariet helårsåpent.

– Det er enklere å forholde seg til for gjestene våre, sier Odd Bengtsson.

Han viser gledelig fram store og små fisk som torsk, sei, steinbit, rokker, haier og blekksprut. Akvariet har et eget område for barn. Men også voksne og pensjonister som vil se og lære mer om livet i Västerhavet, vil kunne trives innenfor veggene til Havets Hus.

Klapp sjødyrene

Havets Hus Lysekil
Klappakvariet i Havets Hus er et populært innslag for barn og voksne.

– Det her er vårt «klappakvarium», forteller Bengtsson og tar en sjøstjerne opp fra det kalde sjøvannet.

– Her kan våre gjester ta og kjenne på dyrene. Vi har blant annet sjøstjerner, kråkeboller og krabber. Det er veldig mange som ikke har sett mange av dyrene som finnes i havet vårt, og langt mindre tatt på dem. Så da forteller vi litt om dyrene også, fortsetter han.

Havets Hus Lysekil
Små og store fisk kan oppleves i Havets Hus.

Og når det gjelder akvariets egen hai, så har gjestene lite å frykte. De er ikke farlige. Hopper du i sjøen og treffer på en småflekket rødhai, vil den stikke av gårde med en gang.

Båt i skjærgården

Om sommeren tar også Havets Hus sine gjester med ut i den flotte skjærgården. Hver uke kan du og ditt reisefølge dra på selsafari.

– Det er noe vi tilbyr hver sommer. Det gir både barn og voksne en fantastisk mulighet til å se selene i deres naturlige miljø i Västerhavet. De som fører båtene er veldig dyktige og kjenner godt til hvor selene befinner seg, forteller Sara Lindqkvist.

Havets hus har også noe å by på for de minste.

– Vi arrangerer en strandskole om sommeren også. Det gir barna mulighet til å lære seg å kjenne dyrene som bor i havet, sier Lindqkvist.

Reis til Strömstad

For å komme til Lysekil kan du starte med å ta Fjord Lines ferge fra Vestfold-byen Sandefjord til Strömstad i Sverige. Overfarten tar 2,5 timer. Fra Strömstad er det litt over én time med bilkjøring til Havets Hus og Lysekil.

644