Nordens Ark – lærerik spenning for både store og små

Nordens Ark – lærerik spenning for både store og små

Nordens Ark, som ligger en knapp time unna fergeleiet i Strømstad, er et fantastisk utgangspunkt for en spennende og annerledes utflukt. Like mye for både store og små.

I den sjarmerende dyreparken kan du se eksotiske dyr på nært hold – uten å ha dårlig samvittighet for dyrenes levevilkår.

Du trenger ikke være redd for å more deg på fangede dyrs bekostning i Nordens Ark, dyreparken i fantastiske omgivelser i nærheten av Lysekil. Den er nemlig ikke helt som alle andre dyreparker. Den er drevet av en ideell stiftelse, og alle parkens inntekter kommer dyrene til gode gjennom forskning på hvordan vi kan redde utrydningstruede arter. Hos Nordens Ark er det dyrenes behov som er i sentrum.

Slapper av: Sibirtigeren Sparta, er født og oppvokst i Nordens Ark. Her strekker hun seg og gjester sløvt og hadde du vært der – ja da ville du hørt henne male. Foto: Fjord Line

Gøy for store og små

Nordens Ark er et fantastisk utgangspunkt på en annerledes utflukt i sommer. Bare rundt tre kvarters kjøring fra fergeleiet i Strømstad, kan du tilbringe dagen med å se og lære om sibirtigre, snøleoparder, geiter og det noe underfundige dyret kalt rød panda. Og mange mange flere søte, morsomme, rare og kanskje også litt skumle dyr. Parken har rundt seksti ansatte, antallet øker gjerne noe mer i sommermånedene, og de er alle ivrige etter å lære bort det de kan – samt å gi alle sine besøkende gode opplevelser.

De som er litt ekstra vågale kan få kjenne hvordan adrenalinet bruser ved å bli med dyrepasserne på mating av tigerne. Eller kanskje du heller vi bli med på traktorsafari?

Mulighetene er mange i sommer.

Nordens Ark
Rød panda: Det er lett å la seg sjarmere av dyrene i Nordens Ark. Denne røde pandaen er en storfavoritt hos mange sommerturister. Foto: Christina Sunneklep/Fjord Line

Tar ansvar for dyrenes velferd

Når du vandrer rundt i Nordens Ark i sommer, kan det godt hende at du møter på en pratsom svenske med et stort hjerte for dyrene. Dette er Tom Svensson, mannen som er daglig leder for den 383 hektar store parken. I tillegg til å være daglig leder, så er Svensson også naturfotograf og dyreelsker.

– Vi sager over den grenen vi sitter på. De siste 40 årene har vi mistet 58 prosent av jordens arter, og det bare fortsetter. Alt sammen er en direkte konsekvens av hvordan vi mennesker oppfører oss og tenker, eller lar være å tenke, for å si det mer korrekt, er Svenssons forklaring på hvorfor det er så viktig med parker som Nordens Ark.

Nordens Ark
Stor park: Det er mange spennende dyr som venter på deg i Nordens Ark i sommer. Foto: Christina Sunneklep/Fjord Line

Svensson ønsker at vi tar mer ansvar for dyrenes ve og vel. At Nordens Ark er en dyrehage i tråd med dette, er helt tydelig. Som besøkende vil du raskt se at dyrene ikke er stuet sammen i små avlukker – i stedet er de ute i gresskledde og romslige innhengninger.

Her venter en majestetisk tiger utålmodig på dagens lunsj, en snøleopard lever det gode slaraffenliv på toppen av en fjellknaus, og en rød panda klatrer entusiastisk bortover en gren på jakt etter dagens salat. Selv blant dyrene er stemningen avslappet.

I Nordens Ark kan du la deg begeistre med god samvittighet i sommer – her ser du klart at dyrenes trivsel står i sentrum.

Nordens Ark
Egen bondegård: I Nordens Ark kan du møte mange nye venner i sommer. Denne lille krabaten er én av disse! Foto: Christina Sunneklep/Fjord Line

Parken byr også på såkalte vanlige dyr, som kyr i flere varianter, høner, geiter, gris og mange flere. Det finnes også en egen avdeling for amfibier og reptiler.

Hvordan komme seg til Nordens Ark?

Du kommer deg enkelt til Nordens Ark ved å ta Fjord Lines MS Oslofjord fra Sandefjord til Strømstad. Overfarten tar 2,5 timer.

Nordens Ark befinner seg 7,5 mil fra Strømstad, omtrent midt i mellom Hamburgsund og Lysekil.

 

 

 

 

688