15 gode grunner til å reise til i Gøteborg

15 gode grunner til å reise til i Gøteborg

Det finnes sikkert like mange grunner til å besøke Gøteborg by som det finnes stjerner på himmelen. Her er et lite knippe. Noen helt åpenbare - andre mere spesielle.

Den som skal gi råd og reisetips om Sveriges nest største by, støter temmelig raskt på problemer. Det er så altfor mye å velge i. Det er overraskende mange grunner til  å stoppe i Gøteborg. Og det kommer stadig nye «need to see»-steder. For Gøteborg er en by i vekst – en by i stadig endring. Den som intet våger, intet vinner, heter det. Så de neste 20 årene er det planlagt å bygge for anselige 1000 milliarder svenske kroner, blant annet gjennom gigantprosjektet Älvstaden.

Alternative grunner til å stoppe i Gøteborg

Stadig flere nordmenn har fått øynene opp for byen, som jo er svært tilgjengelig for dem som bor på Østlandet. Gøteborg ligger drøye tre timer med bil fra Oslo, og velger du Fjord Lines ferge fra Sandefjord til Strømstad, slipper du unna med snaue to timer bak rattet (inkludert kaffepause).

Vel framme i «Lilla London» eller «Sveriges framside», som byen gjerne blir kalt, er det bare å ta for seg. Og ett er sikkert: Gøteborg er uendelig mye mer enn Liseberg og paradegaten Avenyen. Du kan begynne med følgende tips fra oss som har vært så heldige å få besøke byen mange mange ganger.

1. Andra og tredje Långgatan

Yrende liv: Andra Långgatan er Gøteborgs Greenwich Village. Stedet er proppet med utesteder og nisjebutikker. Foto: Avenyfamiljen
Annerledes: Andra og Tredje Långgatan er Gøteborgs svar på Greenwich Village i New York. Stedet er proppet med utesteder og nisjebutikker. Her fra Tredje Långgatan. Foto: Avenyfamiljen

Andra Långgatan er en gate som ligger i et område proppet med liv, puber, barer, restauranter og butikker utenom det vanlige. Den starter ved Järntorget og ender opp på Masthuggstorget. Gata er den rake motsetningen til den nokså velpolerte Avenyen.

Ifølge reiseguiden Lonely Planet, er gata «en magnet for kreative sjeler». Andra Långgatan er fortsatt nokså upløyd mark for turister, men gøteborgerne elsker stedet for sin «autensitet». Her er kjeder som H&M og McDonalds helt fraværende, og skal du spise eller slukke tørsten, er området trolig stedet i hele Gøteborg som er mest vennlig for lommeboka. 

Hele området rundt Andra långgatan, med søstergata Tredje Långgatan er i de senere årene blitt et livlig og pulserende sted. Her er det enkelt å komme i snakk med folk. Det anbefales på det varmeste å ta seg en kveldstur til Andra Långgatan og området rundt. Men ikke forvent at du kommer deg tidlig i seng…

2. Teater og sceneliv

Liker du å sette deg godt til rette og bli underholdt fra teater-, show og musikkscenen, er faktisk Gøteborg en skikkelig fulltreffer. Tilbudet er av den store og varierte sorten. Dessuten kan det være virkelig billig med et teaterbesøk i Sverige, sammenlignet med Norge. I hvert fall når det kommer til profesjonelle produksjoner.

Du finnes flere mindre teaterscener, som Backa Teater på Hisingen, Teater Sesam, Teater Jaguar og Lorensbergteatern, for å nevne noen. I tillegg har byen det store Göteborgs Stadsteater helt på toppen av avenyen og ikke minst gjestespillscenen Stora Teatern i andre enden av Avenyen. Bare det flotte bygget med den flotte salen fra 1859 er verdt å stoppe i Gøteborg for. 

Gøteborg har også et feiende flott operahus. Det postmodernistiske bygget med en hovedscene på mer enn 500 kvadratmeter, ligger så og si og dupper i Göta älv nede ved havneområdet. Den som tar til takke med de ikke aller beste sitteplassene, kan få virkelig billige billetter til store, påkostede forestillinger.

Også når det kommer til konserter og show, kan Gøteborg slå seg stolt på brystet og si at de virkelig har noe å fare med. Byen har arenaer som Scandinavium og Ullevi med sine internasjonale artister, men også en bråte med mindre scener og musikklubber det er verdt å sjekke ut. Og selvsagt folkelige klassikere som Trädgården, Lisebergsteatern og Rondo. 

3. «Michael Jackson»

Ved Brunnsparken, som ligger like ved det gigantiske kjøpesenteret Nordstan, kan du titt og ofte oppleve en heller merkelig skapning det er umulig å forholde seg alvorlig i møte med.

For her har en underlige skrue spesialisert seg på å opptre som selveste Michael Jackson. Iført diverse eksravagante plagg og til tonene av «Billie Jean», «Thriller» og de andre legendariske Jackson-låtene, drar han til med hele vifta av dansetrinn og bevegelser signert «The King of Pop». 

Brunnsparkens Michael Jackson. Ved Brunnsparken er en spesiell Michael Jackson-tolker blitt en skikkelig attraksjon. Fyren er i seg selv en god grunn til å stoppe i Gøteborg.
Brunnsparkens Michael Jackson: Ved Brunnsparken er en spesiell Michael Jackson-tolker blitt en skikkelig attraksjon. Fyren er i seg selv en god grunn til å stoppe i Gøteborg. Foto: Fjord Line

Den avdøde legenden roterer trolig i grava over det denne skruen gjør for noen slanter i hatten, men mannen er blitt litt av et muntrasjonsråd og turistattraksjon der han fullstendig uten blygsel moonwalker midt blant folket i en av byens travleste strøk.

4. The Barn

På shopping med lavt blodsukker? Da burde du ta turen innom The Barn og smake på burgeren og chipsen som serveres der. Her maler de kjøttet til hamburgerne selv. Og kjøttet, ja, det kommer selvfølgelig fra Sverige. Poenget er at alt du spiser og drikker på The Barn skal være kortreist og økologisk.

Denne plassen, som ligger i Kyrkogatan 11, bygger på historien til fire kamerater. Fire kamerater fra den svenske landsbygda møttes i restaurantbransjen i Gøteborg. De bestemte seg for å lage amerikansk mat sammen i en ny restaurant. Amerikansk mat på svensk vis – som ble definert som bondsk og landlig.

De garanterer at jobben med maten gjøres helhjertelig – alt som serveres skal lages med kjærlighet, ifølge driverne. Og smaken skal være deretter. Det er for så vidt bare å ta en titt på hamburger-bildet som ligger ved saken her – de ser faktisk sånn ut i virkeligheten også! Og restauranten er anbefalt i White Guide 2018.

Saftig seanse: The Barn serverer hamburger og chips som definitivt stopper sulten. Foto: The Barn

Innredningen av plassen er rustikt. Treverk, teglstein, industrielle lamper, høye barkrakker og dunkel belysning. Døra til toalettet er en gammel låvedør og vasken en gammel kum.

The Barn ligger i Kyrkogatan 11, rett ved Domkyrkan. Hvis du skal sikre deg en ledig barstol og en saftig burger, burde du bestille bord – dette er nemlig et populært sted! Du bestiller enkelt via Facebook-siden eller hjemmesiden deres. Kjekt å vite: de har stengt på mandager.

P.S. Gutta bak The Barn har hatt så stor suksess at de har åpnet flere restauranter. The Barn finner du nemlig også nå i skjønne i Smögen – dog sesongbasert. I sommer har de åpent igjen. Firkløveret har også åpnet en bistro og vinbar som har fått navnet Teaterkälleren. Vil du teste den ut, ligger den midt på Avenyn ved Stora Teatern.

Her stopper du definitivt sulten!

5. Interiørbutikker

Hvis du blir værende i Magasinsgatan og er interessert i interiør, er det flere butikker som fortjener et besøk. Vi anbefaler Artilleriet, Grandpa, Floramor & Krukatös og Norrgavel. Det er også i denne gata, ved Artilleriet og kaffebaren Da Matteo, du møter på flere av byens mange foodtrucks, der du kan fikse tilstrekkelig påfyll av energi til å gjennomføre all shoppingen.

Stikkveien til Magasinsgatan, Vallgatan, byr også på mange spennende butikker. Her er det dog mer tøy, men flere av butikkene har interiørfristelser å by på. Sjekk for eksempel ut Vallgatan 12. En kul butikk som strekker seg over to etasjer –  med egen restaurant i 1. etasje.

6. Kaffe av en annen verden

Kafékjeden Da Matteo har flere kafeer i Gøteborg. De spesialiserer seg på god kaffe og saftig fristelser, som for eksempel gjærbakst. Du finner dem i Sprängkullsgatan, som også har restaurant, Vallgatan, Victoriapassagen og Magasingatan. Sistnevnte fungerer også som kaffebrenneri. Her er det forresten gode muligheter for å sitte ute og nyte kaffen på det lille torvet ved krysset Magsinsgatan/Vallgatan.

Torkjell Berulfsen besøkte Da Matteo sammen med Fjord Line for en tid tilbake. Her kan du sjekke TV-profilens dom.

Victoriapassagen. Gøteborg. Fjord Line.
Koselig rasteplass: Da Matteo i Vitoriapassagen ligger idyllisk til. Er du dame og har lyst på en kaffe i ro og fred, kan du sende mannen for å trimme skjegget hos barbersjappa «Sharper», mens du ser på. Foto: Fjord Line

7. Øl

Gøteborg er hip og trendy. Det kan vanskelig stikkes under en stol. Øl og ølbrygging er trendy, og det merkes rimelig godt i Gøteborgs gater. Mikrobryggerier finnes det flere av, i tillegg til en mengde barer som har spesialisert seg på øl. Utvalget er stort.

Av de mere kjente, kan nevnes: Järntorgets Brygghus, Brewdog, Ølrepubliken, Beerbibliotek, Oceanbryggeriet og ikke minst Delirium. Og selvsagt Ölstugan Tullen i Andra Långgatan. Den er et must.

Alle mulige sorter: I Gøteborg kryr det av steder å drikke øl, og utvalget er stort. Her en Pfungstädter fra et knøttlite bryggeri sør i Tyskland.
Alle verdens sorter: I Gøteborg kryr det av steder å drikke øl, og utvalget er stort. Her en Pfungstädter fra et knøttlite bryggeri sør i Tyskland. Foto: Fjord Line

8. Utsiktsplasser

For å bli kjent i en by, må man gjerne ta beina fatt. I Gøteborg er det også mulig å ta turen litt opp i høyden og få et overblikk.

Ramberget på Hisingen, der Skansen Kronan ligger, finner du rett bak bydelen Haga. La kompasset styre sørover, i stedet for nord. Da får du litt høyere puls og flott utsikt på kjøpet. Herfra ser du hele sentrum og du kan faktisk også skue helt til Vinga fyr, hvis været er riktig bra.

Gøteborg-utkiken på Lilla Bommen er en populær utsiktsplass innendørs. Det finnes også serveringssteder med god utsikt: Guldhedstornets café, cocktailbar og restaurant Heaven 23 og Riverton view skybar & restaurant.

Midt inne i tjukkeste «skauen» i Slottsskogen, er det dessuten satt opp et artig utkikkstårn. Har du en kjæreste du vil nusse på i fred, så er dette stedet…

9. Smörgåsar

Er du først i Sverige og Gøteborg, MÅ du få i deg en macka, også kalt smörgås.

Ett av stedene som spesialiserer seg på å servere brød med pålegg er Café Skogen i Slottsskogsgatan. Den mest populære smörgåsen som serveres her er den med pannebiff, egg og bacon. Vil du oppgradere til en luksusmacka får du servert ästerbottenost, kantarellstuing og bacon. Dette er rett og slett en skikkelig «arbeidercafé», noe som betyr at åpningstidene følger arbeidsdagen til en håndverker.

Det er også verdt å ta turen til Smörgåsbaren i Kyrkogatan. Her tør de å tenke nytt og annerledes, samtidig som de er påpasselige med å hylle brødet. De serverer retter på hjemmelaget surdeigsbrød på lekkert og smakfullt vis. Det er faktisk en underdrivelse.

Men fortvil ikke om du er ute etter noe skikkelig autentisk og rotekte: en räkmacka eller sill. Det tradisjonelle er godt ivaretatt!

Og navnet Smörgåsbaren er ikke tilfeldig – for dette er lagt opp som en bar. Stedet har lange bord og høye barkrakker – noe som tilsier at du kanskje må sitte ved siden av noen du (hittil) ikke kjenner. Ta utgangspunkt i Domkyrkan for å finne fram. Kyrkogatan er parallellgaten til kirken.

10. Mathaller

Stora saluhallen: Er du over middels interessert i å sjekke ut hva det svenske kjøkkenet har å by på? Da burde du legge turen innom Stora Saluhallen ved Kungstorget. Det bugner av frukt, fisk, grønnsaker, kjøtt, ost, juice, vin og annen ganegodis. Vil du ha mer av fisk, burde du også ta turen innom Fiskkyrkan.

Her er det populært å sette seg ned og smake på havets delikatesser i hallens uformelle restauranter. Skål!

11. Haga og vestover

Du kommer bare ikke utenom den gamle arbeiderbydelen Haga når du først  er i Gøteborg. Selveste Albert og Herbert-land med Skolgatan, Haga Nygata og Haga Östergata.

Her er det koselig, fargerikt og variert med barer, kafeer og nisjebutikker. Mikrobryggerier ligger det også flere av her. Er været godt, blir det aldri feil med en rusletur i Haga. Spiselige anbefalinger er blant annet fiskesuppa hos «Sjöbaren» i Haga Nygata.

Hvis du ikke har gått ut skoene etter rusleturen i Haga, anbefales å vandre videre vestover bortover Vasagatan med sin lindeallé. Her treffer du på studenter og haugevis av barer og restauranter.

Haga. Gøteborg. Fjord Line.
Liv og røre: Bydelen Haga byr på det utradisjonelle. Her finner du nisjebutikkene, mikrobryggeriene og de koselige kafeene. Foto: Fjord Line

12. Dirty Records og Soulstore

Går du inn døra i Andra Långgatan 4 A, møter du en lettere absurd miks av gamle og nye vinylplater, CD-er, DVD-er, alskens merkverdigheter fra populærkulturen, dominikansk kaffe og hjemmebakte og økologiske bakevarer. For da har du kommet til butikken Dirty Records, som i ett og samme lokale lever i lykkelig symbiose med Café Santi Domingo.

For vinylelskere: Dirty Records
For vinylelskere: Dirty Records byr på mer enn bare records. Muligheten for å ta en velfortjent pause i leitinga etter favorittplata, er så absolutt til stede. Foto: Fjord Line

Hver fredag mellom klokka 18 og 19 byttes den ferdiginnspilte musikken ut med live-musikk og med folk som har et over gjennomsnittet lidenskapelig forhold til musikk. Bør testes.

Litt nærmere havnen, men ikke langt unna, ligger Soulstore. Soulstore er i samme segmentet som Dirty Records, men hakket mer hipstervennlig. Her finner du både nye og brukte rariteter i pop art-stil: møbler, plater, dingser, plakater, bøker, t-skjorter med (mye) mer.

På Soulstore har du også anledningen til å leske strupen med både det ene og det andre. 

13. Slottsskogen

Sightseeing, shopping, bar-, restaurant- og kafébesøk er for de fleste selve essensen av et Gøteborg-besøk. Men du skal vite at det finnes alternativer og avstikkere til den aktiviteten – mange faktisk. Men et kortreist, enkelt og billig alternativ, er en avstikker til Slottsskogen.

Heldigvis har det politiske vettet vært såpass på plass opp gjennom årene, at kommunen har lykkes i å spare den fantastiske Slottsskogen temmelig midt i byen. Selv om det er anlagt dyrepark, kafeer, is- og pølsekiosker, så er stedet bevart som et skikkelig fristed. Og det med eksotiske innslag av både elg, reisdyr og pingviner. Tenk det!

Den som prioriterer å trimme kroppen også på ferie eller storbyreise, bør huske joggeskoene hvis Gøteborg er destinasjonen. Slottsparken er et løpeeldorado der du både kan se og bli sett. Ellers er Villa Bellparc midt inne i det enorme parkanlegget verdt et besøk. Prøv steinovnspizzaen!

14. Myrorna

Stedet for kupp: Myrorna tilbyr fire etasjer med brukte klær og gjenstander. Her kan du gjøre skikkelige kupp samtidig som du støtter en god sak. Foto: Myrorna
Stedet for kupp: Myrorna tilbyr fire etasjer med brukte klær og gjenstander. Her kan du gjøre skikkelige kupp samtidig som du støtter en god sak. Foto: Myrorna

Hva tror du om fire etasjer med bruktkuppmuligheter på hver kvadratmeter? Bra, sier du? Vel, da må du stoppe opp utenfor Järntorgsgatan 10 og hoppe inn hos Myrorna.

Her renner det nesten over av brukte møbler, nips, sko, kopper, kar og klær. Mye klær. Det som er fint, er at Myrorna vet hva de driver med, så det de har til salgs, er gjerne skikkelige saker, selv om prisene er til å le, eller i hvert fall smile av. 

Det som er enda finere, er at pengene du legger igjen, går rett til trengende. For Myrorna er en bruktkjede som er eid og drevet av Frelsesarmeen.

 15. Hotel Pigalle

I Södra Hamngatan like ved Drottningtorget finner du en aldri så liten dose storbybalsam i form av tunge møbler, plysj, velour og myke tepper: Hotel Pigalle.

Hotellet har bare eksistert noen få år, men er laget i parisisk bohemestil fra begynnelsen av 1900-tallet. Her er det ikke spart på noe som helst, og selv om det ikke kreves stiv snipp for å ta et besøk, har hele stedet et tydelig anstrøk av solid luksus fra det forrige århundret. 

Likevel, du kan fint sette deg ned i de luksuriøse omgivelsene og drikke et glass vin eller en kaffe servert på lekreste vis, uten at du må ringe din bankforbindelse for et forbrukslån.

Har du tid, lyst og anledning når du først er innenfor dørene: ta heisen opp i fjerde etasje. Her finner du en takterasse og en restaurant av ganske annen verden. 

Rett og slett.

Kreativt: Det er kamp om gjestene i Gøteborg sentrum og kreativiteten blant de næringsdrivende er stor. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line
Kreativt: Det er kamp om gjestene i Gøteborg sentrum og kreativiteten blant de næringsdrivende er stor. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line
2773