Marstrand – idyll i havgapet

Marstrand – idyll i havgapet

Det tar kun tre minutter med ferge til en av Sveriges aller flotteste hemmeligheter. I nærheten av langt mer velkjente sommerperler som Fjällbacka og Hamburgsund ligger nemlig Marstrand, vakkert og værhardt, i havgapet utenfor svenskekysten.

Marstrand – rojal sjarm

Den lille ferieøya Marstrand byr på god, gammeldags skjærgårdsidyll. Det er vanskelig å ikke la seg sjarmere når den lille ferja legger til kai blant sukkertøysøte hus, solvarme gågater og «Saltkråkan»-verdige svaberg. Det er nesten så man forventer at Tjorven og Båtsman skal komme løpende rundt svingen hvert øyeblikk, så sterk er den svenske skjærgårdsjarmen her på Marstrand.

Sjarmert ble nok også kong Oscar 2. da han, som ung prins, besøkte paradisøya for aller første gang. Svenskekongen vendte stadig tilbake til Marstrand i løpet av sin regjeringstid, og det ble nok slått mang et slag tennis på den lille gressflekken nedenfor Carlsten festning i årenes løp. Mon tro om det ikke var et deilig avbrekk fra den bistre rikspolitikken?

Marstrand
Det er vanskelig å ikke la seg sjarmere av de «Saltkråkan»-verdige svabergene på Marstrand.

Kong Oscar er derimot ikke den første av blått blod som har tapt sitt hjerte til den vakre, ville og værharde øya. Marstrand har nemlig en minst like rojal opprinnelse – øysamfunnet ble etablert av norskekongen Håkon Håkonsson på den tiden Bohuslän fremdeles tilhørte Norge.

«En syndens pøl»

Rojal historie og skjærgårdsidyll til tross – det er lite som kan viske bort Marstrands blodige fortid fra historiebøkene. Carlsten festning, som troner som en tung tornekrone over øyas høyde, er et stadig minne om forgangne tiders smerte.

Marstrand
Carlsten festning har en mørk og blodig historie. I dag huser den derimot både museer, cafeer og et aldri så lite soldathotell.

Byggingen av Carlsten startet i 1658. Det var hardt arbeid å slipe stein til den store festningen, og dermed ble en ny fengselsstraff innført i Sverige – «Marstrandsarbeid». Snart ble forbrytere fra hele landet sendt ut til havgapet, og her ble livet ofte både hardt og kort. Det fysisk tunge arbeidet kombinert med kalde, nordiske vintre resulterte i at rundt 20 prosent av fangene ofte kunne stryke med i løpet av vintermånedene.

Noen kom seg derimot lettere gjennom fengselsstraffen enn andre, og en av disse var Lasse-Maja, en av Marstrands store legender. Den lure svindleren Lasse-Maja endte til slutt på Marstrand etter å ha gjemt seg fra lovens lange arm iført kvinneklær i en årrekke. I 1839 ble Lasse-Maja benådet av selveste kongen takket være kokkekunnskapene han hadde tilegnet seg som kvinne.

At moralen var bekymringsverdig i fortidens Marstrand, hersker det liten tvil om. I følge historiske kilder, var Marstrand en svensk frihavn mellom 1775-1794. Her ble det praktisert full skatte- og religionsfrihet, og øya ble visstnok fylt opp av over 100 lugubre kneiper. Marstrand ble til slutt fordømt som en «syndens pøl» av både presteskap og statsmenn på fastlandet.

Med dette friskt i minnet, er det kanskje ikke særlig rart at krimforfatteren Ann Rosmann valgte å bosette seg på Marstrand. Her er det mange dystre historier å ta av!

Marstrand
Vakre Marstrand er i dag et yndet feriested for både nordmenn og svensker. Ferga som tøffer mellom fastlandet og Marstrand tar kun 3 minutter, og den er attpåtil tilgjengelig hele døgnet.

Eskapisme i havgapet

Kongene og forbryternes tid på Marstrand er for lengst over. I dag er det kun blide sommerturister, firbeinte venner og små, lubne barneføtter som trasker gjennom de hyggelige gågatene. Latteren gjaller konstant fra stedets mange cafeer, og overalt rundt deg ser du svensker og nordmenn kledt i den såkalte «Marstrandsuniformen» – en fornuftig kombinasjon av seilerjakke, caps og tennissko.

Alle har de kommet, enten via ferge eller egen båt, for å nyte late sommerdager på øyparadisets mange strender, cafeer og restauranter. Her seiler sommerdagene av sted i ro og mak.

For på Marstrand vil det alltid være drømmen om frihet som råder. Og akkurat som Kong Oscar vil du muligens merke at hverdagens bekymringer forsvinner mens du ser solnedgangen senke seg over den svenske skjærgården.

Marstrand
Det er skjærgårdsidyllen som hersker på vakre Marstrand.

Du kommer deg enkelt til Marstrand ved å ta MS Oslofjord fra Sandefjord til Strømstad. Herfra kan du enkelt og greit følge skiltene ned til Marstrand.

735