Smøgen – sommer og skjærgård, kunst og kultur

Smøgen – sommer og skjærgård, kunst og kultur

Glad i kunst, kultur og deilig sjømat? Da er skjærgårdsidyllen Smøgen midt i blinken for deg. Sjarmerende trehusbebyggelse, koselige rorbuer og trange smug – og gater fulle av kunst.

Fortsatt til gode å besøke idylliske Smøgen? Dette er et av Sveriges triveligste og best bevarte fiskesamfunn, med storhetstid på 1800-tallet da sildefiske var viktigste næring.

Bohuslänskystens største ferieidyll?

Smøgen er kjent for sine flotte trehus fra 1600-1700-tallet. Her finner du roen blant rorbuer, trange smug og gater med gallerier og atelierer på hvert hjørne. Legg til sagnomsuste Smøgenbrygga med butikker, barer og restauranter, og du vet at dette er stedet for å lade batteriene. Ikke rart de omkring 1400 fastboende hver sommer får selskap av tusenvis av turister som ønsker å oppleve den særegne stemningen.

Kos på land, lek i vann

Smøgen har strender, svaberg du kan bade og fiske fra, og idylliske turstier langs vannet. Du finner flere svært gode fisk- og skalldyrforretninger, og reker er selvsagt spesialiteten. (Smaker best på Smøgenbrygga mens du ser på båtene som seiler forbi.) Nysgjerrig på hvordan fiskerne levde på 1800-tallet? Ta en tur til Fiskarstugan, like bak brygga. Vil du heller kose deg i Smøgens skjærgård, kan du kaste deg på en av ferjene: Hållö Fyr er Bohusläns eldste, med badeklipper, kafé og vandrerhjem.

Bohus-Malmön og Sotenkanalen

En gratis bilferje tar deg enkelt til Bohus-Malmön. Her fins det en travel gjestehavn, butikker og restauranter, pluss klipper og sandstrender. Øyas steinindustri er berømt, og Champ Elysees i Paris er faktisk laget av stein herfra.

Sotenkanalen knytter sammen småbyene i Sotenäs kommune. Ønsker du det enda mer intimt? Både Smøgen og Hunnebostrand tilbyr selsafari, kveldsturer og skjærgårdsturer på vannet, som alle tar deg med på en tur gjennom kanalen.

281