Overnatting i Kosters eldste skolebygg

Overnatting i Kosters eldste skolebygg

Det første skolebygget på Koster er fremdeles i bruk. Hver sommer fylles det nemlig av nordmenn og svensker i feriemodus.

Det er bare én måte å komme seg til Kosterøyene på – med båt fra Strømstad. Mange turister tar besøket som en dagstur. De leier seg sykler eller tar beina fatt for å oppleve den sjarmerende bilfrie øya. Andre er interessert i overnatting og oppholde seg gjerne på øygruppa i flere uker.

svenderiklilleby
Svend Erik Lilleby fra Drøbak tok over drift og eierskap av Bergdalen pensionat for fire år siden.

Ekenäs, som ligger på Sydkoster, er et godt utgangspunkt med tanke på overnattingsmuligheter. Ved Ekenäs brygge ligger både Hotel Koster og Solkoster, sistnevnte har andelsleiligheter.

En liten sykkeltur fra fergeleiet ligger Bergdalen, en idyllisk plass som markerer starten på øyas strandpromenade: Kilesand. Der ligger det et pensjonat – som ble overtatt av en nordmann for fire år siden.

Bestiller overnatting i januar

Det er Svend Erik Lilleby som styrer pensjonatet.

– De som er interessert i å være her om sommeren, bestiller allerede i januar og februar for å sikre seg plass.

Han forteller at hovedbygningen, som inneholder restaurant i første etasje og leilighet i toppen, er et bygg som ble reist for å huse øyas skoleelever. Bygningen sto ferdig i 1893. 

Bergdalen pensjonat. Sydkoster. Sverige. Ferie.
Pensjonatet har egen brygge og strandlinje.

Siden 50-tallet er stedet brukt som pensjonat. Etter at Lilleby tok over har han gjort betydelige oppgraderinger. På området, som er 26 mål, er det reist fem nye hus. I tillegg er det flere leiligheter til leie. Området er lagt til rette for aktiviteter som fotball, volleyball og crocket. Pensjonatets egen strand er også flittig brukt til soling og bading.

– De som er interessert i å være her om sommeren, bestiller allerede i januar og februar for å sikre seg plass, forteller han. 

Matbutikken er en sosial møteplass

Pensjonatet ligger sentralt på Sydkoster og en grusvei forbi plassen fører deg mot Långegärde, Kilesand og Ekenäs. Det er heller ikke lange biten til øyas eneste matbutikk. Den ligger midt imellom Långegärde og Ekenäs – et sosialt treffpunkt for mange.

– Det serveres lunsj og middag i restauranten, men skal gjestene våre handle, må de ta seg en tur i butikken via «E6-en på Koster», forteller Lilleby og ler.  

Restaurant. Bergdalen pensionat. Sydkoster. Sverige.
Restaurant Ro på Bergdalen Pensionat har egen restaurantsjef som også tar imot gjestene.

Du reiser enkelt til Strømstad og Sverige med Fjord Line fra Sandefjord. Overfarten tar bare 2 1/2 time. På kaia i Strømstad går turen videre til Koster med Kosterbåterna.

 

 

 

 

439