Besøk Nordens største filmfest

Besøk Nordens største filmfest

Er du glad i film? I såfall er det én by du bør besøke i løpet av de kommende dagene: Göteborg.

Fredag kveld går startskuddet for den største filmfestivalen i Norden. Da har den svenske filmen Yarden premiere. I Sverige er det stilt store forventninger til filmen, og premieren blir etterfulgt av en stor åpningsfest.

– Vi bruker å si at den er størst i Norden, ja. Både på grunn av antall publikummere som ser filmene som vises, men også fordi rundt 1.800 folk fra filmbransjen, fra hele verden, er samlet her i byen nå, forteller Ulrika Grönerus, kommunikasjonssjef for festivalen.

Fra hele verden

Festivalen så dagens lys allerede i 1977. Siden den gang har filmfesten blitt arrangert hvert eneste år. Neste år har festivalen altså 40-års jubileum.

Liv Ullmann var en av hedersgjestene under fjorårets filmfestival.
Liv Ullmann var en av hedersgjestene under fjorårets filmfestival. Foto: Marit Lissdaniels

Göteborg Film Festival skal i løpet av den neste uka vise nærmere 500 filmer. Filmene stammer fra 84 land fra hele verden. Men andre ord: Er du glad i film, er Sveriges nest største by verdt et besøk nå.

– Dette er en utrolig publikumsfest. I tillegg til at vi viser flere hundre filmer, er det også masse musikk, filmseminarer og filmquizer. Det er rett og slett en stor filmfest, sier Grönerhus.

Göteborg trenger neppe noen nærmere introduksjon for de fleste nordmenn. Men byen er altså nest størst i Sverige, kun slått av Stockholm. Over 900.000 bor i byen som ligger på vestkysten, kun knappe to timers biltur fra Strömstad.

Det er med andre ord fullt mulig å ta seg en tur til filmbyen for å få med seg en ettermiddag og kveld med gode filmer.

Kan bli norsk vinner

Norge er også representert med flere filmer, også dette året.

– 14 filmer fra Norge vises i år. Filmen «Welcome to Norway» (kjente skuespillere som Anders Baasmo Christiansen og Henriette Steenstrup spiller i filmen) er også med i konkurransen Dragon awards, der vinneren får én million kroner. Vinneren blir valgt ut av en jury. Men det deles også ut en publikumspris, forteller kommunikasjonssjefen.

Den norske filmen Welcome To Norway kan bli prisbelønt under Göteborg Filmfestival.
Den norske filmen Welcome To Norway kan bli prisbelønt under Göteborg Filmfestival. Foto: Skjermdump fra trailer

Om du reiser til Göteborg for å se film i løpet av den kommende uka, er det også mulig å få se kjente folk fra filmbransjen.

– Den mest kjente som kommer er nok regissøren Tom Hooper. Han regisserte storfilmen The King’s Speech. Vi får også besøk av mange gode regissører fra andre land, sier Grönerhus.

14 kinoer

Filmfestivalen varer frem til 8. februar. Totalt skal altså nærmere 500 filmer, i alle kategorier og lengder, rulle over lerretene i Göteborg. Totalt vises det filmer på 14 forskjellige kinoer, som igjen har flere saler å by på.

– Man bør klare å finne filmer man liker her. De ansatte har også god oversikt over programmet. Det kan derfor være lurt å spørre for å få hjelp til hva man burde se. Vi gleder oss veldig til de neste dagene, og alle nordmenn er hjertelig velkommen til våre kinoer, sier Grönerhus.

For fullt program over festivalen, kan du besøke festivalens hjemmeside. Der kan du finne dine favorittfilmer før du legger ut på turen til Göteborg.

543