Opplev og smak på havets svarte gull

Opplev og smak på havets svarte gull

Har du lyst på en eksklusiv senhøstopplevelse? Hummersafari i den svenske skjærgården, med lokalkjente fiskere, er noe du, venner og familie garantert vil leve lenge på.

Det er over en måned siden startskuddet for hummerfisket i Sverige ble avfyrt. Startskuddet på hummerfisket er en nasjonal festdag hos «søta bror», der folk samles til fiske og fest for å feire at man endelig kan starte jakten på det den bejublete delikatessen.

Hummerfiske i Sverige

Mellom Strømstad og Gøteborg ligger det det små skjærgårdssamfunn som perler på en snor. Alle med hver sin sjarm. Grebbestad, Fjällbacka, Fiskebäckskil og Smøgen er bare noen av dem. Her slo fiskere seg ned allerede på 1500-tallet, og sildefiske var hovednæring i flere hundre år. I dag er det skalldyr og spesielt hummer og kreps som gjelder.

Det kalde, mineralrike vannet sørger for at Bohuslänskysten kan tilby tilby smaksopplevelser i verdensklasse. Så bit deg gjerne merke i «The Big Five» først som sist: Hummer, krabbe, kreps, reke og østers. En fest for smaksløkene – nam nam!

hiverteineut
Spenning: Hummerfiske i Sverige kan by på fantastiske opplevelser. I Fjällbacka kan du bli med yrkesfisker Ingemar Granqvist på tur.

Eget hummerakademi

I Bohuslän fins det massevis av snertne overnattingssteder, tilbyr glade turister hummerfiskeekspedisjoner. Ett av disse er Everts Sjöbod i Grebbestad, som ligger omtrent 30 minutter med bil fra Strømstad. Halvparten av all hummer i Sverige kommer fra farvannene rundt Grebbestad, og byen har til og med et eget hummerakademi!

hummeriteine
Ettertraktet: I disse dager pågår hummerfisket i Sverige for fullt.

Dersom du hopper om bord i treskøyta M/S Tuffa til brødrene Karlsson, får du oppleve tradisjonelt fiske, dra opp teiner og lære mye om skjærgården generelt og hummerfiske spesielt. I tillegg får du jo kjenne sjøsprøyten i ansiktet.

Vel tilbake på land vanker det en hummersupé i sjøboden, østerssmaking og tilhørende  overnatting i vannkanten!

Noen få mil sør for Strömstad, ligger også Fjällbacka. Her holder Ingemar Granqvist til. Om du vil, er du hjertelig velkommen til å bli med ham ut på hummerfiske.

Musikk og romantikk i skjærgården

Også Slussens Pensionat i Orust tilbyr hummersafari. Deltakerne opplever Bohusläns indre skjærgård, og blir også kjent med fiskeren Janne Bark, som er en drivende dyktig historieforteller.

Etter tre timers båttur venter en vedfyrt badstue, samt et skikkelig festmåltid med hummer og andre skalldyr, samt heftig musikkunderholdning.

Søker du en litt roligere ramme rundt jakten? I såfall er Mias Sjöbod i det gamle fiskesamfunnet Edshultshall mellom Hälleviksstrand og Mollösund stedet for deg. Etter en fminneverdig tur på havet, der deltakerne drar opp teiner, serveres hummersupé med klassisk tilbehør.

Og overnattingen? Den skjer i Lådfabriken B&B, en renovert bygning der det ble bygget trebåter i gamle dager. Lådfabriken ligger perfekt plassert mellom skjærgårdsklippene – mer øde og romantisk kan det knapt bli.

Treretters med bad og badstue på Klädesholmen

Det ligger i navnet – på restauranten Salt & Sill på halvøya Tjörn, er sild én av spesialitetene. Men ikke i hummersesongen. Da er det havets kardinal som får fullt fokus. Hummerpakken inkluderer tre-retters hummermeny, badstue og bad fra stedets badstuekatamaran og overnatting på Sveriges første flytende hotell.

Tar du turen, så sett av tid til en rusletur på øya også. Klädesholmen har flott bebyggelse og befolkning med aner helt tilbake til 1400-tallet. Tidligere var det flere sildefabrikker her, og fortsatt kommer halvparten av all svensk innlagt sild fra nettopp Klädesholmen.

Velg og vrak i gourmetrestauranter

Fersk hummer får du servert på mange restauranter langs den svenske vestkysten. Foto: www.visitsweden.com
Fersk hummer får du servert på mange restauranter langs den svenske vestkysten. Foto: www.visitsweden.com

I tillegg til alle hotellene som tilbyr hummersafari, finnes det også mengder av sjønære kroer og gourmetrestauranter i Bohuslän hvor du kommer til dekket bord.

De fineste stedene satser på bærekraftig fangst, og er med i konseptet «Skalldyrsreisen». Stora Hotellet Bryggan i Fjällbacka er sertifisert for både «Skalldyrsreisen» og «Smaka på Vest-Sverige».

Her kan du velge mellom å bli med ut på havet og fiske din egen hummer – eller også bare spise ypperlig tilberedt hummer i restauranten og overnatte i vannkanten.

Nyt hummer og 1.400 ulike whiskyer

Brygghuset i Fiskebäckskil er en annen klassiker der køen av matglade turister går langt ut på fortauet sommerstid.

Stedet inviterer også til hummerfiske. Men hvis du kun vil spise, har fisk- og skalldyrrestauranten en lekker restaurant med en tilstøtende whiskybar med 1.400 whiskyflasker fra ulike destillerier. Ikke dårlig!

Norra Hamnen 5 i Lysekil er en moderne fisk- og skalldyrsrestaurant som ligger på bryggekanten med utsikt over havnen. Stedet er med i White Guide, svenskenes eget svar på Michelinguiden, pluss Smaka på Vest-Sverige.

Også her kan du bli med på hummersafari, eller bestille den berømte delikatessen direkte fra menyen.

Ta med deg venner eller familie og opplev hummerfiske og et deilig måltid med sjømat. Foto: Visitsweden.com
Ta med deg venner eller familie og opplev hummerfiske og et deilig måltid med sjømat. Foto: Visitsweden.com

Smaksopplevelse i verdensklasse på øya Marstrand

Et av de aller gjeveste stedene du kan reise til, er øya Marstrand og Grand Hotel. I oktober serverer hotellrestauranten Grand Tenan fem-retters hummersupé på lørdager, og dette måltidet er en smaksopplevelse i verdensklasse. Restauranten er medlem i Smaka på Vest-Sverige.

Overnatting? Sjekk inn på rålekre Grand Hotel Marstrand og nyt det historiske suset som hviler over øya, bygningene og de skjeve, brosteinsbelagte smågatene fullt ut!

Reis til Sverige med Fjord Line

Har du lyst til å oppleve hummerfiske i Sverige? De svenske kystperlene ligger altså nærmest som perler på en snor.  Fra Strömstad er det en kort kjøretur til både hummerfisketurer og gode restaurantopplevelser der det sorte svarte gullet serveres.

Til Strömstad kommer du deg raskt og enkelt med lett med Fjord Line og MS Oslofjord fra Sandefjord.

995