Bli med på hummersafari i skjærgården

Bli med på hummersafari i skjærgården

Kald vind biter deg i nesa når kjølen på fiskeskøyta bryter gjennom saltvannet. Det er oktober - høytiden for fiske av det svarte gull og hummersafari!

Fjällbacka, den idylliske perlen av en by på Sverige vestkyst, ser ut som på en heit sommerdag i sterkt sollys fra klar blå himmel. Men det har blitt kaldere. Høsten er invitert for lenge siden. Likevel viser byen seg fra sin beste side. Høstvindene har løyet – det er en perfekt dag for å dra på hummersafari.

Høstens høytid er «hellig»

Første mandagen etter 20. september hvert år, går starskuddet for en spesiell høytid på Bohuslänskysten – også kalt vestkystens elgjakt. Endelig er det lov å dra havets gull opp fra havet igjen. Når merkedagen nærmer seg, står hummerkåte hobby- og yrkesfiskere klare ved kaiene: Klar-Ferdig-Fisk!

Hummersafari. Fjällbacka. Fjord Line.
Nydelig høstdag: Solen skinner, himmelen er blå og det blåser ikke så veldig mye – perfekt dag på vannet – i oktober!

Du kjører ikke langt ut fra Fjällbacka havn før fiskeskøyta er omgitt av blåser, eller kuler om du vil. Alle er selvfølgelig behørig merket.

Yrkesfisker Ingemar Granqvist styrer skøyta. Han har alltid 50 teiner ute. Det er regelen for yrkesfiskerne. I løpet av en uke trekker han teiner to ganger. Han har sjekket 38 av dem tidlig på morgenkvisten, før vi kommer ombord. Det resulterte i 9 hummer.

HUmmersafari. Fjällbacka. Fjord Line.
Hummer i teinen: Yrkesfiskeren trekker faktisk opp flest krabber i teinene. Noen har også én hummer – én har to.

– Bestanden er ikke noe bedre her på svenskekysten, enn den er i Norge, forteller han og viser fram hummerene som ligger i en trekasse, under et mørkt klede.

– Og så er vi noe plaget med tyverifiske. Det ser jeg hvis blåsa ikke ligger der jeg la den sist.

Fiskeren har stoppet båten ved en blåse som er merket Mira. Teina skal trekkes. Han tar fram båtshaken og går til verks. Teinehaler har han selvfølgelig også. Med teinene på dørken ser han flere krabber, men én hummer skiller seg ut blant krabber og gammel agn. Det er en hoe. Han snur den og sjekker om den har rogn. Deretter måler han den. Innenfor kravene – rett i bøtta!

Mistet jobben og flyttet til Fjällbacka

M/S Mira, med hjemmehavn i Fjällbacka er spesialbygget for å ta et tosifret antall passasjerer – nettopp for å gi plass til svensker og turister som  vil være med å dra hummer. Her er det Ingemar Granqvist som er sjefen. Han har fisket siden 1990 og ser ut som en ekte Lofot-fisker med kraftige thermostøvler og oransje oljebukse. Fiskeskøyta er den andre i hans eie.

Hummersafari. Fjällbacka. Fjord Line.
Populært: Hummer er fremdeles et ettertraktet krepsdyr og betegnes av mange som en delikatesse. Derfor er kiloprisen nærmere 500 kroner.

57-åringen flyttet til Fjällbacka da han ble arbeidsløs i 1989. Da hadde han mistet jobben som maskininstruktør. Årsaken var rett og slett dårlige tider. Fisket ble mer enn en hobby. Siden da har han levd av det. Som regel er han ute fra klokka 07 – og inne igjen til 15-tida.

– Vi var alltid i Fjällbacka på somrene. Farmor var herfra og mine foreldre hadde sommerstuga her, forteller han.

Hummersafari. Fjällbacka. Fjord Line.
Kvitter seg med krabber: Ofte har også krabber kommet seg inn i hummerteine. De minste slipper fiskeren ut igjen. De største knekker han og bruker som agn før han hiver teinen ut igjen.

Etter at han startet med hummersafari for turister har han blitt et kjent navn i byen, som også er kjent for oppfostringen av én av Sveriges mestselgende krimforfattere. Fjällbacka kan heller ikke skryte av den største fastboende befolkningen – det er 1.000 av dem. Om sommeren kommer det 10-15.000 til!

Lever på hummersafari og krepsefiske

Men hummer er «hot». Derfor tar Granqvist med seg gjester på hummersafari fredager, lørdager og søndager. Bookinger er gjort helt fram til midten av november allerede! De bestiller via Hotellet Bryggan i Fjällbacka. Her kan du selvfølgelig få smake på hummer – gjerne en fireretters middag – og selvfølgelig få deg en overnatting i sjøluftens hule.

Hummersafari. Fjällbacka. Fjord Line.
Gummistrikk må til: For at ikke hummerene skal drepe eller skade hverandre, setter yrkesfiskeren gummistrykk på klørne. De skal sitte godt!

Men siden hummersesongen varer fra september til april, og i tillegg ikke gir sikker fangst, har han heller satset på krepsefiske – noe som er lovlig hele året. Han driver et selskap sammen med to andre krepsefiskere i Fjällbacka. De har blitt så anerkjent i Sverige at de fikk jobben med å levere kreps til Nobelmiddagen i 2013 og prinsebryllupet som fant sted i Stockholm sommeren 2015.

Hummerfiske. Fjällbacka. Fjord Line.
Fiskernes by: Det er ingen tvil om at fiske er en stor interesse for mange av de bosatte i Fjällbacka. Antallet sjøkrepsbur som står ved kaia tyder på det.

Fjällbacka ligger på Sveriges vestkyst, snaue 45 minutters kjøring fra Strømstad. Dit kommer du deg enkelt med MS Oslofjord fra Sandefjord. Vi anbefaler at du kjører kystveien vestover, i stedet for E6. Ja, det tar litt lenger tid, men opplevelsene på veien er mye hyggeligere enn en motorvei. Du passerer blant annet idylliske Sannäs og Grebbestad på veien.

914