Her finner du Sveriges kuleste krepselag

Her finner du Sveriges kuleste krepselag

Kräftskiva er en av Sveriges mest tradisjonsrike mattradisjoner! Da samles glade venner rundt langbord, tar på seg fargerike hatter og synger snapseviser mens de spiser kreps og fester til langt på natt. Her er et knippe tips til hvor du får fiske sjøkreps og innsjøkreps, og oppleve en av høstens største festivitaser fra kjernen i nabolandet!

Deilig sensommerstemning er kanskje den viktigste ingrediensen i en vellykket kräftskiva.
Deilig sensommerstemning er kanskje den viktigste ingrediensen i en vellykket kräftskiva. Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

Svensk sjøkreps har en fascinerende historikk. På 1600-tallet var delikatessen forbeholdt de rike og velstående. Først på 1800-tallet ble den også vanlig festmat for middelklassen. Men Kräftskiva, altså krepselagene slik vi opplever dem i dag, så ikke dagens lys før i starten av 1900-tallet. Da begynte svenskene med livlige fester for å feire at sommeren var vel overstått, samtidig som de hyllet en av havets største delikatesser.

Følg svenskenes oppskrift

Kräftskiva er uten tvil en av Sveriges mest innarbeidede mattradisjoner. På høsten arrangeres det krepselag både langs Bohuslänskysten, i innlandet, i storbyene og på landet. Noen sverger til sjøkrepsen, mens andre elsker innsjøkreps. Men fellestrekkene for krepselagene er likevel mange: Gjestene sitter ved langbord i timevis. De har på seg fargerike hatter og smekker. Og, sist, men ikke minst; Man drikker alltid øl og snaps og synger under måltidet.

En ekte "kräftskiva" skal være munter, velsmakende og langvarig. Krepselagene er en av Sveriges best bevarte tradisjoner.
En ekte «kräftskiva» skal være munter, velsmakende og langvarig. Krepselagene er en av Sveriges best bevarte tradisjoner. Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

 

Krepsen kokes i saltlake med krondill, og svenskene er eksperter på å suge ut hver minste bit av det saftige kjøttet. Smakfullt tilbehør sørger for en herlig ramme rundt måltidet; hjemmebakt brød, sild og poteter, kjøttboller og laks, den klassiske Västerbottensosten og andre svenske spesialiteter hives innpå samtidig.

carolina_romare-crayfish_party-3039

Krepselag med kongelig tilsnitt i Fjällbacka

Fjällbacka ligger kun 45 minutter fra Strömstad, og på sommeren strømmer det tusenvis av turister til for å oppleve Ingrid Bergmans sommerparadis og skjærgården utenfor. På høsten er det imidlertid romantikk, forfriskende båtturer og fråtsing i skalldyr som det lille fiskesamfunnet sverger til. Her kan du nemlig hoppe om bord i M/S Mira og være krepsefisker for én dag sammen med fiskeren Ingemar Granqvist. Deltakerne spiser nykokt sjøkreps på bryggekanten, og de som vil kan også sjekke inn på hotell Bryggan og nyte et overdådig skalldyrmåltid med snaps og skalldyrøl til middag.

Det var faktisk Ingemar som dro opp sjøkrepsen som ble servert i det svenske prinsebryllupet i 2015, så her er det kongelig kvalitet over hele måltidsopplevelsen!

Nyt kreps på Väderöarna

Rett utenfor Fjällbacka ligger øygruppen Väderöarna med Väderöarnas Värdshus och Konferens. Den kjappe båtturen ut til Storö er en opplevelse i seg selv, men krepselaget og overnattingen i havgapet er selvsagt høydepunktet! Først blir man med på krepsefiske, drar opp teiner og hører på kapteinens fiskeskrøner. Vel tilbake på øya tar man vedfyrt badstue og bader i saltvannstønner mens dagens inntrykk får synke inn.

Deretter bærer det til bords – et bord som er dekket opp til fest og ekte, svensk Kräftskiva som varer lenge, lenge før man mett og glad går til sengs til lyden av bølgeskvulp.

Et krepselag er en opplevelse i smak. Det er viktig å nyte sjømaten godt og lenge!
Et krepselag er en opplevelse i smak. Det er viktig å nyte sjømaten godt og lenge! Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

 

Kombiner spa og krepsesafari i Smøgen

Smøgen er en av Sveriges mest populære sommerbyer. Her fins det massevis av aktører som tar med turister på krepsesafari. En av dem er spa-hotellet Hotel Smögens Hafvsbad, som har vært en kilde til rekreasjon og adspredelse siden starten av forrige århundreskifte. Hotellets krepsesafari inkluderer guidet tur i byens fiskehall, krepsesafari på det store blå, pluss tre-retters skalldyrmiddag og overnatting.

Å fiske etter kreps kan være vel så stemningsfullt som festen etterpå.
Å fiske etter kreps kan være vel så stemningsfullt som festen etterpå. Foto: Björn Tesch/imagebank.sweden.se

Blir du heller med Smögens Fiske & Skärgårdsturer på en dagstur, får du dra opp teiner selv og smake på nykokte sjøkreps om bord i båten. Om de faller i smak, og det gjør de garantert, er det bare å kjøpe med seg en haug tilbake til Norge og fortsette festen der!

Barnevennlig Kräftskiva ved Gøta Kanal

Gøta Kanal strekker seg fra Gøteborg til Stockholm, og langs dette blå båndet arrangeres det flust av krepselag fra september måned. På delikate Norrqvarn Hotell & Konferens kan hele familien lære seg triks og dra opp teiner, og etterpå dekkes det opp til langbord på bryggekanten med nykokte ferskvannskreps, ostepaier, oster fra lokale leverandører og hjemmebakt brød. Snaps, sanghefte og snodige hatter? Det er selvsagt på plass, det også!

Staselig krepselag på Ribbingsfors Herregård

Om du er ute etter en varm, romantisk ramme rundt krepselaget, så er Ribbingsfors Herregård ved sjøen Skagern i Gullspång, genial. Vi befinner oss i Värmland, i kort avstand fra Kristinehamn og Mariestad. På herregården serveres du afternoon tea og champagne ved ankomst, og deretter følger gjestene faklene ned til bryggerhuset der det er dekket til Kräftskiva med innsjøkreps som hovedingrediens – tett fulgt av øl, snaps og deilig tilbehør som kommer seilende ut fra kjøkkenet det også!

 

 

 

 

892