Koster får pulsen ned

Koster får pulsen ned

Det hevdes at Koster er stedet med flest soltimer i Skandinavia – kanskje ikke så rart at haugevis av nordmenn og svensker legger sommerferien dit år etter år.

– Koster er det vakreste stedet på hele jord, sier Helena Sjögren.

Hun leier hytte på syd-øya med familien i to uker hver eneste sommer. Det er tradisjon. Og det gir dem overskudd før de trår i gang med jobb og skole etter sommerferien.

Koster er en fredelig øygruppe

For på Koster tar man det «lüngt». Det er svaberg, saltvann og sykler som gjelder. Det mest bråkete man kan komme over på den bilfrie øyen er en såkalt Koster-moped. Du vet den med kasse foran og gromlyd fra potta.

Krabbefiske. Koster. Ekenäs.
På Kosters mange brygger er det ideelt å fiske krabber. Disse «krabbefiskerne» hadde rigget seg til på ei brygga i Ekenäs på Sydkoster.

Fersk sjømat på restaurant, eller rett fra skøyta på et utsalgssted, er heller ikke å forakte. Vil du heller fikse maten selv, er krabbefiske en mulighet, dog de du fanger fra bryggekanten med blåskjell som agn, er i minste laget for å pryde en middagstallerken.

Koster-øyene er et populært reisemål i den svenske skjærgården. Kosterbåterna går i skytteltrafikk fra kaia i Strømstad sentrum i den såkalte høysesongen (10. juni – 14. august). Du kan forhåndskjøpe billetter i en automat på fastlandet, eller kjøpe dem ombord. Et godt tips: ta med deg en rutetabell – da vet du når båtene går tilbake til Strømstad igjen.

Det er et yrende folkeliv på øygruppa i denne perioden. Og de du møter flest av er nordmenn og svensker. Selv utenom høysesongen er også Kosterbåterna på sjøen. Det er nemlig nærmere 300 fastboende på syd- og nordkoster.

Du reiser enkelt til Sverige med Fjord Line fra Sandefjord til Strømstad. Overfarten tar bare 2 1/2 time.

Er mye ute på tur

volleyball
Familien Sjögren og Stutterheim ferierer alltid sammen på Koster. De er opptatt av å finne på noe utendørs hver dag, som å spille volleyball, fotball, tennis eller minigolf.

Nordmenn og svensker som ferierer på Koster bruker mesteparten av tiden på å være ute. De hyller den flotte naturen og tar ofte bena fatt, enten på tur på oppmerkede stier, eller på sykkelen.

– Koster er det vakreste stedet på hele jord.

Det er også mange som holder seg i aktivitet med volleyball, tennis, fotball, minigolf eller jogging. Det er alltid et galleri eller en kunstutstilling å få med seg. Ved Ekenäs brygge kan du besøke Naturum – et informasjonssenter om Kosterhavets nasjonalpark. Det er også entreen til parken.

kirken
En severdighet på veien fra Ekenäs til Långagärde på Sydkoster er Sveriges vestligste kirke. Den ble reist i 1939.

Hele Norges triminspirator, Kari Jaquesson, trives også godt på Koster. Hun opplevde øygruppa for første gang på sykkel sammen med ei venninne.

Til Koster fra Stockholm hver sommer

Marita Jensen og familien kjører 50 mil fra Stockholm hver sommer for å komme seg til andelsleiligheten sin på Sydkoster.

– Uke 31 og 32 er faste Koster-uker for oss. I år er også barn og barnebarn med, forteller hun.

De er mye ute og bader – Marita hevder at det alltid er en klippe ledig. Hun elsker saltvannet, som hun mener er ekstra rent og fint på Koster, og tar ofte både bein og sykkel i bruk. Den høyeste toppen på Nordkoster, Högen, også kalt Kosterbonden, må alltid bestiges i løpet av sommerferien.

587