Allsidige Göteborg – bad og by på to dager

Allsidige Göteborg – bad og by på to dager

Göteborg er mer enn bare butikker, barer og utsøkte restauranter. Den svenske storbyen er nemlig omkranset av herlig hav som gjør det mulig å kombinere både fredelig natur og myldrende byliv.

De fleste nordmenn kjenner godt til Göteborgs urbane kjerne, med fornøyelsesparken Liseberg, sjarmerende butikker og pulserende barer, kafeer og restauranter i spissen. Like veltråkket er derimot ikke terrenget som omringer byen. Bare en trikketur unna paradegatene i sentrum ligger nemlig skjærgårdsperlene som glimrer med «Vi på Saltkråkan»-idyll og gir deg en gyllen mulighet til å nyte et avbrekk fra bylivet. Her kan du traske i koselige smågater, ligge langflat på hvite strender eller aktivisere deg med bading, fisking eller padling.

Göteborg er med andre ord den perfekte destinasjonen for dem som ønsker å nyte det beste fra to verdener på null komma niks. For at du enkelt skal kunne manøvrere deg mellom skjærgården og sentrum, har vi lagt opp en rute som inkluderer de aller viktigste stoppene for et par komplette dager i Göteborg og omegn.

Øyhopping i skjærgården

Knarrholmen
Knarrholmen. Foto: Tim Kristensson.

Når du ankommer Göteborg, er det bare å hoppe på en trikk eller buss for å vende snuta ut mot havet. Den bilfrie sørlige skjærgården, som blant annet består av øyene Asperö, Brännö, Styrsö og Vrångö, når du med sporvogn 11 fra sentrum. I løpet av en halvtime er du framme på Saltholmen färjeterminal, hvor Styrsöbolagets båter tar deg ut på vannet ca. en gang i timen. (Er du lur sjekker du rutetabellen på forhånd.)

Det er forholdsvis enkelt å hoppe mellom flere av øyene, så legg en plan for hvor mange øyer du vil besøke basert på hvor mye tid du har. Enklest er det å ta seg mellom Styrsö, Donsö og Vrångö. Her går ferjene frekvent, og det er lett å finne frem. Det mest snedige er å ankomme så tidlig på dagen som mulig, sånn at du kan nyte mesteparten av soltimene i det fri, før du tar fatt på bylivet til kvelds.

De idylliske øyperlene du bør sjekke ut, er følgende:

Brännö og Galterö

Det er ikke uten grunn at visesanger Lasse Dahlqvist har gjort Brännö kjent gjennom sine melodier. Her finner du nemlig strøkets beste badesteder, sjarmerende smale veier og en bedagelig atmosfære. Dette er det perfekte stedet å trå planløst rundt på leid sykkel, ta en dukkert eller kaste seg med på bryggedans ved populære badeplasser som Ramsdalsbadet eller Gröna Vik, nyte en typisk svensk fika på bakeriet, ta en matbit og et badstubad på kulturarven Brännö Värdshus eller lære deg mer om Brännös historie på det lille sjarmmuseet midt på øya.

Ved en smal landsforbindelse er det mulig å vandre over til naboøya Galterö, som er kjent for sine rolige omgivelser, yrende fugleliv og vakre natur. Hit kan du også enkelt padle.

Styrsö

Blant de gamle, idylliske husene på Göteborgs skjærgård største øy, Styrsö, får du følelse av å være til stede i Astrid Lindgrens fortellinger. Her finnes butikker, kafeer, restauranter, gode fiskemuligheter, stemningsfulle strender, barnevennlige brygger og glattskurte svaberg.

Styrsö
Styrsö . Foto: Pensjonatet Styrsö Skäret.

Den lokale fiskeveteranen «Lennart i Sandvik» arrangerer dessuten skreddersydde turer for dem som vil prøve seg på vestsvensk hummerfiske. Det sjarmerende pensjonatet Syrsö Skäret er en av øyas få godt bevarte hemmeligheter. Her toppes gastrologiske smaksopplevelser og skjønne værelser med en imponerende utsikten over sundet.

Vrångö

Dette er den sydligst beliggende bebodde øya i Göteborgs skjærgård, som først og fremst er kjent for sine barnevennlige langgrunne sandstrender, frodige natur og koselige naturstier. Her finnes butikk og kiosk som legger til rette for piknik i det fri, og flere aktører som tilbyr fiske- og fugletittingsturer. Fiskeren Peter Olsson arrangerer økologisk og kravmerket krepsfiske, og er du heldig tar han deg også med til den store selkolonien utenfor øya, der du kan oppleve de elegante pattedyrene i sitt rette element.

Barn som klatrer
Barn som klatrer. Foto: Emelie Asplund.

Vinga

Vinga i den ytre skjærgården, representerer Göteborgs vestligste punkt. Det sies at vestkystens beste badevann finnes her, og øya huser dessuten barndomshjemmet til den kjente og folkekjære visesangeren Evert Taube, som er blitt et populært museum.

Donsö

Her er fiske og rederinæringen den store stoltheten, og Donsö har fortsatt ti rederier i full drift. For småbarnsfamilier er dette et miniparadis med lune bukter, røde sjøboder, vakre naturstier og flotte bademuligheter. Willys Bowling og Isbolaget er Donsös sosiale knutepunkter. Førstnevnte byr på mat og aktiviteter for både store og små øyhoppere, mens Isbolaget frister med en kreativ bistro og lokale liveartister som rocker inn de lyse sommernettene.

Ta fergen fra Sandefjord

Dersom du kjører bil kan du komme deg til Sverige med Fjord Lines ferge, MS Oslofjord, fra Sandefjord til Strömstad. Mer informasjon og mulighet for bestilling finner du på fjordline.com. Fergen har daglige avganger, tilbyr en flott buffet og har en tax free-butikk med godt utvalg.

854